Home

Achtergrond

Cohen: Rutte niet koersvast

PvdA-leider Job Cohen vindt dat Mark Rutte in zijn eerste weken als premier al flinke steken heeft laten vallen.

In een interview in het AD wijst Cohen op de opstelling van Rutte bij het dubbele paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Rutte heeft geen probleem met haar dubbele nationaliteit, maar had dat drie jaar geleden wel bij PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak.

"Zijn draai kwam juist op de dag dat hij ook een afspraak losliet over het onder water zetten van de Hedwigepolder. Het is allemaal niet echt koersvast. De afgelopen week was geen mooi begin voor Rutte'', zegt Cohen in het AD.

In de krant hekelt Cohen de invloed van Geert Wilders en zijn PVV op het kabinet. Vooral de harde afspraken over immigratie doen Cohen pijn. "Daarin staat eigenlijk: 'die moslims, die willen we hier niet. We kunnen het best zonder.' Dat geeft mij geen goed gevoel. Je dreigt een complete bevolkingsgroep uit te sluiten. De VVD en het CDA hebben zich echt op sleeptouw laten nemen door Wilders.''

Cohen belooft scherp oppositie te gaan voeren tegen het kabinet van VVD en CDA. "Maar ik ben niet uit op polarisatie. Daar ben ik hartstikke tegen.'' Cohen wijst er op dat Rutte bij de oppositie aan moet kloppen voor zaken waar hij geen steun heeft van de PVV. "En dan moet Rutte niet denken dat de PvdA zomaar bijspringt. Ik zal wisselgeld vragen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.