Home

Achtergrond 2 reacties

Classificatie van vleesvarkens onder de loep

Varkenshoudersbond NVV stelt een aparte werkgroep in die zich moet buigen over de classificatie en uitbetaling van vleesvarkens.

Aanleiding hiervoor zijn perikelen in Duitsland rond de classificatie en uitbetalingssystematiek. Sinds enkele weken schakelen de Duitse slachterijen achter elkaar over op het Autofom-systeem en gaan ze werken met het uitbetalingsschema dat is ontwikkeld door concern Westfleisch.

In Nederland werken alle slachterijen met het Hennessey prikpistool. Het systeem is echter oud en aan vervanging toe. Er is een PVV Uitbetaalschema, dat de slachterijen kunnen hanteren. Als ze afwijken moeten ze dat aangeven op de specificatie.

De NVV is beducht op een forse toename van de ondoorzichtigheid van de manier van classificatie en de uitbetalingssystematiek. ”Als we niet uitkijken vliegt het straks alle kanten op. De markt wordt straks gedomineerd door drie of vier grote slachterijconcerns, die mogelijk ieder hun eigen systeempje kiezen. We moeten misschien op Europees niveau proberen om tot afspraken te komen over standaardisatie”, aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. De werkgroep die de NVV instelt moet zich uitspreken over deze vraagstukken.

Ook Vion houdt de marktontwikkelingen in Duitsland in de gaten. Communicatiedirecteur Marc van der Lee wil en kan echter nog niet aangeven welke kant Vion Nederland op denkt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    export

    het is de bedoeling, van de slachters om de haaken, zo goedkoop mogelijk vol te hebben, en als ze maar kunnen korten zullen ze dat zekker doen, ze willen zwaardere varkens van betere kwaliteit, maar er minder voor betalen.

  • no-profile-image

    Varkenshouder

    Levend verkopen, altijd nog het meest transparant.

Of registreer je om te kunnen reageren.