Home

Achtergrond

Ciolos wil andere doelen voor twee pijlers van GLB

Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) wil de tweede pijler van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) benutten voor structuurverbeteringen in de landbouw, die kunnen verschillen per lidstaat.

Dat heeft Ciolos gisteren gezegd op een conferentie over het GLB na 2013, georganiseerd door landbouworganisatie Copa-Cogeca. De ideeën die hij gisteren voorzichtig opperde zijn een breuk met de huidige pijleropbouw.

Omdat de tweede pijler werkt op basis van cofinanciering (lidstaten moeten zelf meebetalen) biedt dit mogelijkheden voor de gewenste ’flexibilisering’ van het landbouwbeleid, meent Ciolos; de EU is de afgelopen jaren met zoveel lidstaten uitgebreid dat één uniform landbouwbeleid niet goed denkbaar meer is.

Ciolos wil de eerste pijler (waaruit de inkomenstoeslagen worden betaald) richten op drie doelen: voedselzekerheid, duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en plattelandsontwikkeling.

Plattelandsontwikkeling valt nu nog onder de tweede pijler. Hieronder valt een waaier aan uiteenlopende zaken, variërend van agrarisch natuurbeheer tot dorpshuizen. Ook klimaatverandering, duurzame energie, waterbeheer en biodiversiteit vallen nu onder de tweede pijler. Of dat zo blijft, is onduidelijk.

Ciolos komt 17 november met zijn eerste concrete voorstellen voor een hervorming van het GLB na 2013. Die hervorming is mede afhankelijk van het budget, waarover de EU nu ook debatteert.

Copa-Cogeca pleitte gisteren voor versterking van de Europese landbouw door directe betalingen en een goed markttoezicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.