Home

Achtergrond

Cibe pleit voor behoud regulering suikermarkt

De Europese Commissie moet de suikermarkt na 2014 blijven reguleren. Volgens de Europese bietentelersorganisatie Cibe willen ook de suikerproducenten, de suikerverbruikers en de ontwikkelingslanden dat.

De Europese Commissie werkt aan voorstellen voor de hervorming van het landbouwbeleid na 2013. Het huidige suikerbeleid geldt tot en met de verwerking van de bietenoogst van 2014. In een uitgelekt conceptvoorstel van Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos staat dat hij wil laten onderzoeken of de suikerquotering daarna kan worden afgeschaft, en zo ja op welke datum.

In de EU is veel animo om de suikermarkt te blijven reguleren, zegt Cibe-voorzitter Jos van Campen. “Dat wordt breed gesteund door bietentelers, suikerproducenten en de afnemers van suiker in de EU. Ook de ACP- en de LDC-landen (een groep landen dat een bepaalde hoeveelheid suiker mag uitvoeren naar de EU zonder invoerheffing, red) zijn voorstander van regulering.”

De suikerproducenten hebben baat bij een constante aanvoer van bieten, zegt Van Campen. “Het is een zeer kapitaalintensieve industrie. Het past niet als je het ene jaar veel en het andere jaar weinig bieten krijgt.”

Ook de verbruikers van suiker willen volgens Van Campen een regulering behouden. “Zonder regulering wordt de prijsvolatiliteit erger. Daar willen de verwerkers niet. Bovendien produceert de EU sinds 2005 steeds minder suiker. In sommige regio’s hebben de verwerkers nu al een tekort aan suiker van de juiste kwaliteit.”

Ook de ACP- en LDC-landen willen hun exportquotum naar de EU behouden. Van Campen: “Deze landen hebben onlangs een verklaring voorgelegd aan de EU waarin ze dat bepleiten. Die landen willen liever een bepaalde hoeveelheid suiker exporteren naar de EU tegen een hoge prijs, dan dat ze op de Europese markt moeten concurreren met goedkope suiker uit Brazilië.”

De Cibe wil dat het suikerbeleid gereguleerd blijft. Van Campen: “Om dat goed te doen blijft een soort quotering nodig. Daar is een zeer breed draagvlak voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.