Home

Achtergrond 188 x bekeken

Cholera-uitbraak Haïti stabiliseert

Het lijkt erop dat de uitbraak van cholera in Haïti zich stabiliseert, nu het aantal meldingen van nieuwe gevallen minder snel toeneemt.

De cholera-uitbraak heeft de afgelopen dagen aan meer dan 250 mensen het leven gekost. Ruim drieduizend mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen en gezondheidcentra nabij Saint-Marc, een havenstad ten noordwesten van de hoofdstad Port-au-Prince. In de afgelopen 24 uur waren er 'slechts' 33 nieuwe dodelijke gevallen.

Zaterdag werden er in de hoofdstad vijf nieuwe gevallen geconstateerd, maar die patiënten zijn snel afgezonderd van de rest van de bevolking. Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven. Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.

De rivier Artibonite, die door allerlei dorpjes op het platteland loopt, is waarschijnlijk de bron van de epidemie. Gezondsmedewerkers werken aan dag en nacht om uitbreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Marie-Michele Rey is de ziekte beperkt tot "een duidelijk omlijnd gebied'' in het noordelijke departement Artibonite en een deel van het Centrale Plateau-gebied. "De betrokkenen lijken erin te slagen te situatie te bedwingen'', zei de bewindsvrouw op een top van Franstalige landen in Zwitserland.

Cholera leidt tot diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt. De regering heeft de Haïtianen opgeroepen hun handen te wassen, geen rauwe groente te eten en al het drinkwater te koken. Duizenden mensen lijden dorst, omdat de besmette rivier de Artibonite nagenoeg hun enige waterbron is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.