Home

Achtergrond

Chinese economie groeit 'slechts' 9,6 procent

De economische groei in China is tijdens het derde kwartaal iets afgezwakt.

Het bruto nationaal product was 9,6 procent hoger dan een jaar geleden, vergeleken met de 10,3 procent van het tweede kwartaal en de 11,9 procent van het eerste kwartaal. Dat is donderdag bekend gemaakt door het nationale bureau voor statistiek van China. Het land heeft de op een na grootste economie ter wereld.

De afzwakking komt mede door overheidsacties tegen de sterk gestegen vastgoedprijzen. De overheid probeert ook de toenemende bankleningen af te remmen, om oververhitting van de economie te voorkomen. De economische groei in het derde kwartaal is echter nog altijd iets hoger dan de 9,5 procent die analisten hadden verwacht.

De industriële productie in China was in september 13,3 procent hoger dan een jaar geleden. Dat is iets minder dan de 13,9 procent in de voorgaande maand, omdat de overheid enkele vervuilende fabrieken heeft aangepakt.

Consumentenprijzen zijn in september sneller gestegen dan in de voorbije twee jaar. Desondanks zijn de winkelverkopen 18,3 procent toegenomen in de eerste negen maanden van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kan een verklaring vormen voor het Chinese besluit dinsdag om de rente te verhogen, voor het eerst in drie jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.