Home

Achtergrond 139 x bekeken

China bijna leidend in schone energie

's Werelds grootste vervuiler China, komt uit een studie naar pogingen om te werken met schone energie naar voren als tweede ter wereld na Groot-Brittannië.

De resultaten van de Australische studie zijn dinsdag gepresenteerd. In de studie is bekeken hoeveel geld wordt gestoken in pogingen om schone elektriciteit op te wekken per ton koolstofuitstoot. Bij Groot-Brittannië kwam dat uit op 29,30 Amerikaanse dollar per ton, tegen 14,20 dollar bij de Chinezen. De VS komt uit op 5,10 dollar, Japan op 3,10 dollar, Australië op 1,70 dollar en Zuid-Korea op slechts 70 dollarcent per ton. Deze zes landen zijn samen goed voor iets minder dan de helft van de wereldwijde uitstoot.

Volgens een van de onderzoekers hebben ze in China kennelijk besloten na het missen van de aansluiting op twee eerdere industriële revoluties dit keer bijtijds aan te haken. Het afgelopen jaar gaf China meer dan 35 miljard dollar uit aan investeringen in schone energie. Groot-Brittannië investeerde 11 miljard en de VS 18 miljard dollar.

China heeft vooral een grote slag geslagen door het besluit ruim honderd kleine energiecentrales op kolen te sluiten en daar schonere centrales voor in de plaats te bouwen. Daardoor zou de uitstoot met 15 procent omlaag gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.