Home

Achtergrond

China: Nobelprijs Liu moedigt misdaad aan

China heeft donderdag weer geklaagd over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de dissident Liu Xiaobo. Hiij is een veroordeelde crimineel. Hem de Nobelprijs toekennen staat gelijk aan het aanmoedigen van misdaad’’, verklaarde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Nobelcomité maakte vorige week vrijdag bekend dat Liu Xiaobo dit jaar de prestigieuze prijs krijgt. Sindsdien komt China bijna dagelijks met kritiek. In staatsmedia wordt het Westen ervan beschuldigd China te willen aanvallen. Vooral Noorwegen, waar het comité voor de vredesprijs is gevestigd, krijgt de volle laag.

De Noorse ambassadeur in Peking is op het matje geroepen en contacten met Oslo zijn op een laag pitje gezet. De vrouw van Liu Xiaobo heeft huisarrest gekregen. Ze krijgt vermoedelijk geen toestemming om in december de Nobelprijs in ontvangst te nemen in Oslo.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.