Home

Achtergrond

Celstraf tussenpersoon in Polenconstructie

De rechtbank in Roermond heeft een gevangenisstraf van zestien maanden opgelegd wegens uitbuiting van Pools personeel in een Polenconstructie en het ontduiken van belastingen.

De uitspraak van de rechtbank is gelijk aan de eis van het ministerie. Het gaat om een 68-jarige man uit het Gelderse Buren. Een medeverdachte heeft een lagere straf gekregen. Volgens de officier van justitie kochten de verdachten met hun Poolse bedrijf in Nederland te oogsten champignons op, om ze door Poolse vrouwen te laten plukken. Door deze constructie werden geen premies volksverzekeringen, inkomstenbelasting en omzetbelasting afgedragen.

Bij het onderzoek kwam een reeks gewelddadigheden aan het licht. De Poolse vrouwen werden na aankomst in Nederland gedwongen te werk gesteld op een champignonbedrijf in Maasdriel. Het personeel moest buitensporig lange werkweken maken en werd onderbetaald. Toen de werkneemsters een staking aankondigden werden zij door vijf mannen hardhandig opgesloten in twee busjes en naar de 68-jarige verdachte en diens vriendin gebracht.

Tegen de betreffende teler loopt nog een onderzoek. Hij ontkent betrokkenheid omdat hij zijn productie had uitbesteed aan de verdachte uit Buren. Het zou hierbij gaan om een zogenaamde Polenconstructie, maar de teler was mogelijk nog wel actief op het bedrijf. Het Openbaar Ministerie sprak van een fraudeconstructie. Volgens de eis was sprake van mensonterende omstandigheden. "De verdachten hebben op een zeer listige manier gebruik gemaakt van de economische afhankelijkheid van een maatschappelijk kwetsbare groep werknemers."

Mediaberichten over dergelijke uitbuitingspraktijken leidden al tot een standpuntwijziging door LTO over de Polenconstructies in Nederland. LTO denkt dat de constructie te makkelijk aanleiding geeft tot uitbuitingspraktijken. De constructie zelf is legaal, stelt LTO. FNV Bondgenoten en LTO praten binnenkort over het verzoek van FNV om een keurmerk op te stellen voor bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.