Home

Achtergrond

Canadese topofficier blijkt moordenaar

Een van de hoogste officieren in Canada, luchtmachtkolonel Russell Williams, zal later deze maand bekennen dat hij twee vrouwen heeft vermoord.

De Canadese krant The Globe and Mail berichtte gisteren dat de kolonel de moorden afgelopen herfst beging bij het plegen van verkrachtingen en daar beelden van heeft gemaakt.

Daarmee hebben de aanklagers "overweldigend bewijs'' in handen tegen de 47-jarige militair die als piloot onder meer het Canadese staatshoofd koningin Elizabeth II en Canadese premiers vloog. Hij was ook nauw betrokken bij de hulpverlening aan het door een aardbeving getroffen Haïti en bij de organisatie van de Olympische Winterspelen in Vancouver.

De advocaat van Williams zei vrijdag tijdens een korte hoorzitting in een rechtbank in Trenton, 140 kilometer ten oosten van Toronto, dat "na het doornemen van duizenden pagina's bewijsstukken'' met zijn cliënt die nu ,,in een positie is om op een volgende zitting formeel schuld te bekennen aan alle aanklachten''.

Wiliams wordt beschuldigd van twee moorden waarbij ook wederrechtelijke vrijheidsberoving, verkrachting en marteling is gepleegd. Zijn slachtoffers waren een 38-jarige vrouwelijke militair onder zijn bevel en een 27-jaar oude vrouw uit de omgeving van Trenton.

Hij wordt daarnaast beschuldigd van meer dan tachtig inbraken en diefstal of poging tot diefstal van lingerie. De politie trof een enorme collectie damesondergoed aan in een garage bij een woning van Williams in Ottawa. Recherche en aanklagers hebben een berg bewijsstukken vooral omdat Williams allerlei souvenirs van zijn misdaden zorgvuldig gerubriceerd bewaarde. Hij krijgt naar verwachting 18 oktober een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.