Home

Achtergrond 331 x bekeken 18 reacties

CDA'er Andriessen vreest weglopen kiezers

CDA-coryfee en voormalig eurocommissaris Frans Andriessen vreest dat zijn partij bij volgende verkiezingen opnieuw een dreun te verwerken zal krijgen.

Volgens hem zal dat het gevolg zijn van de beslissing van het CDA om in een kabinet te gaan zitten met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders.

Andriessen zei dat zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur. Volgens Andriessen wil het CDA door wel aan zo'n kabinet deel te nemen CDA-kiezers die zich van de partij hebben afgewend, terugwinnen. Maar hij gelooft daar niet in. ,,We bereiken dan precies het tegenovergestelde. Kiezers zullen zich eerder afkeren dan dat ze terugkomen.''

In maart volgend jaar worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. De Statenleden kiezen in mei nieuwe senatoren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik sluit me volledig aan bij Han en exact. Inderdaad, we hebben moedige leiders nodig en mensen die sterk genoeg zijn om ook stroomopwaarts te roeien. Verhagen is er eentje, en Eurlings durft publiekelijk te steunen. Petje af.

 • no-profile-image

  rechtdoor zee

  c.d.a wordt de kleinste party van nederland stelletje zeurzakken daar stemmen mensen onder de 50 jaar sowieso niet meeer op niet meer van deze tijd

 • no-profile-image

  Han

  Ik denk dat Verhagen door op regeren in te zetten, met een beetje geluk de groei van de PVV afstopt en het CDA terug brengt op een acceptabel niveau. Alle negatieve gedachten bij de CDA prominenten komen voor het grootste deel uit de van ouds strengste bloedgroep, die zich steeds richt op het socialisme en tegelijk het kapitalistische gedachten goed omarmen. Een nagenoeg onmogelijke spagaat als ik socialisme uitleg als sociaal, wat zij zelf doen. Was er een centrum links kabinet uitgekomen deze ronde, was na de volgend everkiezingen Wilders zeker de grootste partij. Wat me het meest tegenvalt van de veliezers is;"De angst die ze zaaien onder de bevolking om daarmee hun gelijk te halen".
  .

 • no-profile-image

  johnny

  ik denk dat het cda nu ze voor dit kabinet hebben gekozen, kunnen laten zien waar ze voor staan en niet aan de zijlijn blijven staan, hen alleen maar extra stemmen opleverd.

 • no-profile-image

  Leen

  CDA is verworden tot partij van coryfeeën en prominenten. Die dunnen uit. Kiezers kunnen zowel op links als op rechts meer "waar" voor hun stem krijgen. Logisch toch?

 • no-profile-image

  exact

  Ik denk dat de laatste drie reacties hier de spijker op zijn kop slaan. De oude garde ziet het helemaal verkeerd, maar ik verdenk ze van opgezet spel. Werkelijk alle figuren die in het verleden een soort weerzin tegen het CDA hebben opgeroepen zijn tegen de huidige ontwikkelingen. Hiermee wordt opzichtig afstand gedaan van het verleden en gekozen voor een vernieuwd aanvoelende stroom. De stroom van de toekomst. Hopen voor het CDA dat Eurlings nog op zijn schreden terugkeert. Exponent van het vernieuwde CDA, dat afgerekend heeft met van zwaargewichten als de Jong, van Agt, Lubbers, Hirsch Ballin, Balkenende, Veerman, om er maar eens een aantal fel bekritiseerde voormannen te noemen. Volgens mij leeft het CDA weer bij de volgende verkiezingen...

 • no-profile-image

  exact

  CDA profileert zich momenteel maximaal. Verhagen geeft zijn partij het onmogelijk geachte. Tevens wordt komaf gemaakt met prominente CDA prominenten, waar zowel voor- als tegenstanders langzamerhand volledig op zijn uitgekeken. De manier om uit het moeras te komen en de opmars van de PVV te stoppen. Wel staan ze nu voor de jaren van de waarheid. Het CDA van nu heeft zijn (potentiële) achterban heel wat te bewijzen!

 • no-profile-image

  exact

  Een keertje prominent was wel voldoende...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kunnen die mastodonten weer terug in hun hok?

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Ton,
  Waar was de PVDA,D66, en de rest?
  Ik ben echt niet voor of tegen PVV, maar er wordt door veel mensen ondemocratisch tegen de kiezers aan getrapt die Pvv hebben gestemd. Horen deze Nederlanders niet bij Nederland? Mag hun stem niet gelden? Blijkbaar is er nogal wat misgegaan bij de huidige partijen, dat ze de binding met het volk hebben verloren. Misschien is dit een protest van het volk. En wat doen de gevestigde partijen, deze groep stemmers weg drukken. En daar moeten ze nog maar eens goed over nadenken, dit kan nog wel eens raar terug op het bord komen. haast 10% van de bevolking praten we over.

  Dus aan de andere partijen, ga eens in de spiegel kijken, praat met de burgers en ga uit zoeken, waarom er zoveel onvrede is.
  Daarnaast speelt de media, natuurlijk een zeer grote rol, die belichten zaken misschien niet evenredig, waardoor mensen misschien een verkeerd beeld hebben, laat de gevestigde partijen dat dan duidelijk maken.
  Mensen kan je toch niet kwalijk nemen, als je bijvoorbeeld een Tineke Huizinga terug laat vliegen met een prive vliegtuig terwijl ze met een verklaring komt waar menig burger ?? bij krijgt.

 • no-profile-image

  HANS

  Mocht deze minderheidskabinet er niet komen en er zou een midden of paars kabinet komen , dan zal bij de volgende verkiezing niet alleen het cda zetels kosten maar zeker ook bij andere partijen . De kans op verdubbeling van PVV is dan zeker een feit . Denk niet dat de heer Frans Andriesen daar dan wel blij mee is . De oude denkbeelden zullen ze moeten loslaten . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ik HEb de laatste verkiezingen mijn stem aan vvd gegeven als ik nu mocht stemmen zou het weer cda worden al was het alleen maar om Verhagen voor zijn moed om dit kabinet door te zetten te belonen Ik heb er vertrouwen in links vier jaar aan de zijlijn dit moet goedkomen.

 • no-profile-image

  jan

  Veel CDA stemmende boeren hebben anders gestemd door de dubbele moraal van Veerman en Verburg

 • no-profile-image

  gert

  Die zijn toch al weggelopen,Andriessen is ook al in de war

 • no-profile-image

  Dit is het minst slechte

  Die Andriesen en nog een paar domme CDAers o.a. Cees Veerman snappen er echt niks meer van! Wat als ze dit niet gedaan hadden, en een linkse regering laten regeren? Dan was CDA volgende x niks meer en PVV de grootste, nu zal het nog meevallen.

 • no-profile-image

  mooi

  Dat is nu precies het probleem bij het CDA. Bang voor vernieuwingen, blijven hangen in oude denkbeelden. En ja er gaan cda'ers weg, maar dat komt door hun eigen gedraai. Weglopen voor problemen in de samenleving of deze niet onderkennen. Neem het landbouwbeleid-daar is de laatste jaren niets goeds uit voort gekomen.

 • no-profile-image

  Ton

  Aan de bestrijding van de criminaliteit is door het CDA zeer weinig gedaan. Beter gezegd ik heb er velen zien heulen met de criminelen. daar durven ze niet tegen op te treden. daar moeten ze altijd met praten. Maar de slachtoffers lieten ze links liggen. Tenminste de meeste CDA mensen, maar het aantal wat wel durfde op treden was en is in de minderheid. Die laffe CDA mensen schoppen tegen Wilders omdat ze zelf te laf zijn om op te treden. Het is tehopen dat de goede overblijven en doorgaan en er weer goede nieuwe mensen die eerlijk en recht door zee gaan zich nu aanmelden!

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen wat er gaande is in de Nederlandse politiek is niets anders dan het veroordelen van de >boodschapper< en de veroorzakers van de achter deze boodschap liggende werkelijkheid gaan vrij uit. Uit deze vrije aftocht ontlenen ze hun gelijk en eisen de boodschapper op het schavot. In mijn ogen is het huidige proces tegen Wilders hier een mooi voorbeeld van. Vrijheid van menings uiting zolang het de >bestuurders< wel gevallig is anders is het discriminatie of zijn het opruiende leugens etc. Verder heb ik het gevoel at de regeringsleiders angst hebben voor de >raddraaiers< en extremistische gelovigen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.