Home

Achtergrond 3 reacties

CBS: maisoogst voor 2010 valt fors lager uit

De totale snijmaisopbrengst valt dit jaar bijna 11 procent lager uit dan die van vorig jaar.

De opbrengst van korrelmais valt zelfs bijna 40 procent lager uit. Dit blijkt uit de jongste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De kleinere oogst is te herleiden tot diverse oorzaken. Zo is in de eerste plaats het ingezaaide areaal veel kleiner dan vorig jaar. Het areaal snijmais is dit jaar 12.000 hectare kleiner dan vorig jaar, het areaal korrelmais is bijna 2.000 hectare kleiner.

Daarnaast is de gemiddelde opbrengst per hectare dit jaar veel lager. Dit als gevolg van de moeizame en late opkomst in het voorjaar en de droogte in juli. Met 43,4 ton gemiddeld is de snijmaisopbrengst dit jaar naar verwachting ongeveer 3 ton kleiner dan vorig jaar.

De korrelmaisoogst pakt met 9,1 ton per hectare ook bijna 3 ton kleiner uit dan de oogst van 2009. Relatief tikt de afname van de opbrengst bij de korrelmais het hardst door. Gecombineerd met een kleiner areaal zal de totale korrelmaisoogst dit jaar bijna 40 procent kleiner zijn dan die in 2009 (245.000 ton in 2009 tegen 153.500 ton dit jaar).

De totale oogst van snijmais is naar schatting echter ook bijna 11 procent kleiner dan die in 2009. Vorig jaar werd 11 miljoen ton snijmais geoogst. Dit jaar wordt slechts 9,9 miljoen ton aan de kuil gereden, schat het CBS.

Daarbij is de kwaliteit van de snijmais dit jaar ook lager, zo vrezen deskundigen. De mais krijgt dit jaar naar verwachting minder kans om goed af te rijpen, omdat daarvoor de tijd en de geschikte temperaturen ontbreken. Zowel het drogestofgehalte als het gehalte aan zetmeel in de korrel zullen lager zijn.

Aan de andere kant heeft de mais dit jaar weinig last van de problemen die er in vorige jaren wel steeds waren. Zo zijn nauwelijks problemen gemeld met bladvlekkenziekte en schimmels. Wel is hier en daar builenbrand geconstateerd.

De vraag is wat voor gevolgen de ramingen van het CBS zullen hebben voor de prijsontwikkeling voor verse mais.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Je hebt statistieken en leugens !!

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Door het natte weer ook nog de oogst een kleine maand later, dus een geluk bij een ongeluk: er mag dan minder geoogst worden, de periode waarin het opgevoerd moet worden wordt ook een maand korter.

 • no-profile-image

  Frans

  Heb het CBS hier in de polder niet zien meten.............

Of registreer je om te kunnen reageren.