Home

Achtergrond 4 reacties

CBL: varkenssector verspilt minder dan plantaardige

De plantaardige sector kan veel leren van de veehouderij als het gaat om het voorkomen van verspilling.

Dat zegt Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel). ”Bij de verwerking van een varken wordt elk onderdeel van het dier nuttig gebruikt. Dat is in de plantaardige productie niet het geval.”

Jansen deed zijn uitspraken tijdens een seminar bij de 50-jarige vakgroep bedrijfseconomie van Wageningen Universiteit.
CBL wil in het kader van de verduurzaming van de voedselketen meer aandacht om verspilling tegen te gaan. ”Een deel van de verspilling is onvermijdbaar, maar aan veel van de verspilling is ook iets te doen”, zegt Jansen.

Misoogsten en de productie van niet eetbare onderdelen vallen volgens Jansen onder de onvermijdbare verspilling. ”Maar door hoge kwaliteitseisen, gemakzucht in de keten en het doordraaien van producten als de veilingprijs te laag is, wordt ook verspild terwijl dat te voorkomen is”, aldus Jansen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  agroman

  Waar praten we over. Vernomen van een zuivelman. 25% van de verse zuivel verdwiijnt richting afvalverwerking vanwege overschrijding van de houdbaarheids datum. Ook lang houdbare producten (b.v. blikgroentes)verdwijnen reeds 1 á 2 maanden vóór de tht datum naar de afvalverwerking. Omdat niemand ze dan nog kopen wil.

 • no-profile-image

  ikke

  Door de doordraai in de plantaardige sector probeert men de prijs op te krikken. Dit zie ik in zekere zin niet als verspilling. Als je veel produkt moet leveren voor langere tijd,voor weinig geld dat is pas verspilling.

 • no-profile-image

  down under

  Juistum Ikke, goed gezien. Het is de enigste mogelijkheid om aanbod aan de vraag aan te passen in een vrije markt economie. De fabrieksbakkers bakken niet voor niets 20% meer dan de vraag immers de retail eist voldoende aanbod en dat tot aan sluitingstijd. In de dierlijke sector is het ethisch al op de grens om melk weg te laten lopen laat staan om het aanbod van dieren proberen te sturen door ze vroegtijdig uit het productieproces te halen. Marc Jansen wil maar één ding en dat is: meer voor minder. Kan ie nog zo'n mooi maatschappelijk gewenste uitspraken doen, het is niets meer en niets minder dan dat.

 • no-profile-image

  Theo van der Ven

  Ben het er mee eens dat er veel plantaardige produkten onnodig de vergisters in verdwijnen die eigenlijk in de voedselketen gebruikt kunnen worden
  daardoor ontstaan er tekorten,en lopen de prijzen extra op.
  Wij zouden als varkenssector meer naar buiten moeten treden ,en vertellen dat wij veel bijprodukten uit de voedselindustrie gebruiken die anders in het afvalkanaal terecht komen
  Ook moeten we er aan denken dat er nog veel honger is op de wereld en dat de wereldbevolking hard groeit.
  Kortom de varkenshouderij is in staat om van een afvalprodukt een hoogwaardig produkt te maken dat wat beter gewaardeerd zou mogen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.