Home

Achtergrond 170 x bekeken

Bultrugwalvis zwemt recordafstand

Een vrouwelijke bultrugwalvis heeft een record gevestigd, door een afstand van zeker 10.000 kilometer te overbruggen.

Het is voor het eerst dat zo'n lange reis van een zoogdier is vastgelegd. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters, meldde de BBC woensdag.

Normaal leggen bultruggen ongeveer vijfduizend kilometer af tijdens hun migratie naar de plek waar ze jongen krijgen. De mannetjes migreren vaak verder dan de vrouwetjes. De extreem lange reis van het vrouwtje laat volgens de wetenschappers zien hoe goed de dieren zich aan veranderende omstandigheden aan kunnen passen.

Het vrouwtje werd voor het eerst gezien en gefotografeerd voor de zuidoostelijke kust van Brazilië in augustus 1999. Twee jaar later werd het dier weer gezien, maar nu voor de oostkust van Madagaskar. De kortste weg tussen deze twee locaties is 9800 kilometer. De walvis kon herkend worden aan de kenmerkende staart en het patroon daarop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.