Home

Achtergrond

Brussel wil klonen tijdelijk verbieden

De Europese Commissie wil het klonen van dieren voor de productie van voedsel tijdelijk verbieden. Dat blijkt uit een voorstel van Eurocommissaris voor volksgezondheid John Dalli.

Ook het in de handel brengen van producten van gekloonde landbouwhuisdieren is straks voorlopig niet meer toegestaan.

De maatregelen worden over vijf jaar geëvalueerd. Dalli komt met dit voorstel tegemoet aan een lang gekoesterde wens van het Europees Parlement. Het moratorium geldt niet voor andere toepassingen dan de voedselproductie; voor medische doeleinden of het behoud van bedreigde diersoorten blijft klonen toegestaan.

Op dit moment is er nauwelijks Europese regelgeving op het gebied van klonen, waardoor lidstaten hun eigen plan kunnen trekken. Onafhankelijk Europarlementariër en rapporteur op dit dossier Kartika Liotard is blij met het voorstel van Dalli. Zij hoopt dat de komende vijf jaar een publiek debat wordt gevoerd over de wenselijkheid van kloonvlees. Wat haar betreft zou dat moeten leiden tot een permanent verbod.

Het op de markt brengen van producten van nakomelingen van gekloonde dieren blijft mogelijk. Liotard vindt dit onderscheid vreemd. ”Wat betreft ethische aspecten en dierenwelzijn is er geen verschil”, zegt zij. ”De Commissie stelt dat dit oncontroleerbaar is, maar als de politieke wil er is, kun je het ook traceerbaar maken.”

Afgelopen zomer ontstond commotie toen bleek dat vlees van een gekloonde stier in Britse voedselketen terecht was gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.