Home

Achtergrond 36 reacties

Britten schieten weer helft jonge stierkalveren af

Zeker de helft van de Holstein-stierkalveren in Groot-Brittannië worden nu weer afgeschoten voordat ze tien dagen oud zijn.

Door de sterk gestegen voerkosten is het niet de moeite waard de kalveren te mesten. Dat betekent dat de vleesaanvoer de komende maanden ook met minstens 10 procent terug zal lopen.

Die waarschuwing komt van de National Beef Association (NBA). Volgens de bond is van de vorig jaar geboren Holstein-stierkalveren een groot deel wel gemest omdat dat bij de toen heersende voerkosten de moeite waard was. Dat heeft de afgelopen maanden geleid tot een grote extra aanvoer van rundvlees die binnenkort weer tot staan dreigt te komen. Volgens de NBA heeft die ontwikkeling geleid tot kortzichtigheid bij de inkopers van vlees.

”Voor de supermarkten was het buitengewoon makkelijk om aan voldoende vlees te komen. Nu komen ze binnenkort voor een grote verrassing te staan”, verwacht voorzitter Oisin Murion. "Dat wordt nog erger door dat wereldwijd de vleesaanvoer ook terugloopt. De supermarkten zullen op een harde manier leren wat het betekent als ze niet goed voor hun binnenlandse leveranciers zorgen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Boerin Danmark,

  Dan zal ik eerst maar eens een andere veearts aan nemen, want voor 200 euro heb je een hele dure. Daarnaast is er "Ny Lovgivning" waar je zelf het meeste mag doen. Daarnaast kan je redelijkheid wijze, goed smokkelen met medicijnen.En hoeveel kalveren gaan er nu plat? Als antwoord veel is, kijk dan nog eens naar de kalveropfok of praat met Rikke Engelbrecht!

 • no-profile-image

  een melkveehouder(gespecialiseerd)is het dubbele d

  als frankrijk de heroduspremie weer in zou voeren ;dan kon engeland zulk soort ongewenste kalveren naar frankrijk exporteren en klaar was de klus.

 • no-profile-image

  burger

  Boerin, het zijn stadse mensen die ver van de werkelijkheid staan ???? Over generaliseren gesproken... Ik begrijp dat veel boeren het afschieten van jonge kalfjes ook niet zo zien zitten. Overigens krijg ik door het lezen op dit forum steeds meer de indruk dat er 2 groepen boeren zijn. De ene groep die is alleen ondernemer en de andere groep is ondernemer ÉN boer in hart en nieren.

 • no-profile-image

  boerin met een klein bedrijf

  Dat is nu de realiteit dat de prijzen van opbrengsten in de agrarische sector te laag liggen en de opbrengsten te hoog. Het is op die manier verliesgevend om de kalveren op te fokken en wie wil er graag gratis hard werken? Niemand toch? Als zo'n beestje ook nog ziek wordt, komt de veearts (hier mag je weinig, tot niets zelf behandelen), en zo'n dierenarts schrijft torenhoge rekening,(uurtarief 200 Euro) nou dan is de keuze snel gemaakt. Hier worden zelfs jersey stierkalfjes direkt na de geboorte afgeschoten, omdat ze aan de straatstenen niet te verkopen zijn. Gratis is nog te veel. Ik weet van ondervinding bij mijn buurman. Vele reakties die ik heb gelezen komen zeker van stadsmensen, die te ver van de werkelijk afstaan. Laat deze mensen eerst eens verdiepen in de sector en kom dan met een reaktie. Het wordt hoog tijd, dat de megabedrijven aan banden wordt gelegd door de politiek, gemeenten en de boeren zelf en laat ook de winkels eerlijke prijzen betalen aan de producenten. Dat zal al heel veel van deze problemen oplossen.

 • no-profile-image

  fons

  Ja je leest alle meningen en kom er weer aan ,Produceren en meer en meer ;
  waar kom je uit veel geld verliezen en fier dat je groot boert
  Vandaag moeten de kalfjes 35 kg wegen en je krijgt er 80 euro voor en je moet ze minstens 2 weken houden . is het dan niet beter direct korte pijn en geen kosten maken ,dan komt er weer een normale markt met prijzen die kostendekkend is

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Boerin Danmark.

  Ik weet precies hoe die regels werken in Denemarken. LVK kan je ook nemen? Zit je soms bij Univet? Razzia is er inderdaad, zeg ook niet dat je het moet doen, maar ik had altijd CA flessen in huis, van de moeder,die niet bij het bedrijf hoorde, zodat politie daar niet mag controleren. Tegenwoordig mag je zelf ook Ca fles gebruiken. Voor de wet moet je de koe tussen 5 dagen en 19 dagen naar het kalven controleren, dus je kan eens per twee weken doen. Daarnaast is het tarief wat jij noemt,extreem hoog. 1000 Dkr,- max. En als je dan alles een beetje geordend neerzet, kan je binnen het uur klaar zijn.
  Daarnaast mag je diarree,long zelf behandelen plus mastitus,klauw aandoening, Waarbij je bij juiste keuze medicijnen dus ook baarmoeder kan behandelen/Coli. En dit moet je (dat is wel "klote" dat die dyrregistrering zo langzaam is (doe dit in de ochtenduren voor 7.00 dat gaat het wel).
  probeer anders cowcon . dk van Edwin en zijn vrouw Rikke.

 • no-profile-image

  schaam

  Dit gebeurt dus ook in groote schaal in niewzeeland. Dit gebeurt dan ook op groote melkvee bedrijven hier worden soms alle kalveren dood gemaakt op het bedrijf dus zowel stier als vaarskalf en de reden die dan genoemt word is simpel.
  Stierkalveren geven geen melk en vaars kalveren opfokken is te duur, dus kopen ze het vee gewoon aan. ik had dit via en kennis gehoord die daar stage liep op en groot melkvee bedrijf met en nederlandse eigenaar. op dit bedrijf gingen aleen alle stier kalveren na en paar dagen weg die verkochten ze voor 3 euro aan een handelaar, die ze door verkocht aan een fabriek waar ze katte en honden voer maakte. Verder vertelde die kennis nog dat het buur bedrijf het nog bonter maakte die sloeg de kalveren achter de koe meteen dood want zei deze (boer) de melk die ik erin stop een de kogel is nog te duur voor die kalveren .Ik moet zeggen economie is belangerijk want ook en boer mag leven van zijn werk,maar als dit de standaard word in onze wereldmarkt dan stop ik meteen met produceren voor deze consumenten, die niet willen betaalen voor voedsel ,maar wel in lux willen leven.

 • no-profile-image

  kip, koe of kraai: wat ik doe

  Hup, in de kofferbak zo'n kalfbeest en je diepvries vol! Hoera!

 • no-profile-image

  gert

  De zieke dassen worden beschermd,daarom worden de van TBC verdachte stierkalveren gedood ,die werden in het verleden naar Nederland geexporteerd,in Engeland zijn er nauwelijks kalvermesterijen.In Nederland kunnen de boeren de lichtere kalfjes ook al niet meer kwijt.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  dieptriest.

 • no-profile-image

  Han

  Zijn we aan gekomen op het punt,waar de uitknijp tactiek van de handel zich tegen de handel gaat keren? Het wordt de hoogste tijd dat de handelaren gaan inzien, dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel.

 • no-profile-image

  onno

  bar en boos...

 • no-profile-image

  Boer

  Beste lezers, alsof deze stierkalveren een fantastisch leven tegemoet gaan in de mesterij. Wat is het verschil te worden geschoten direct na de geboorte of op 8 maanden na een leven in een kalvermesterij?

  Het lijkt hard maar als de kosten niet betaald worden hebben die engelsen toch gelijk? Ze worden al genoeg uitgeknepen daar.

 • no-profile-image

  Demeter

  En de eendagskuikens dan die vernietigd worden vinden we dat wel goed dan ? Beetje dubbel he...

 • no-profile-image

  Louisa

  @Onno, in je hart ben je t best wel vaker met mij eens, zeker weten...

 • no-profile-image

  boerin met klein bedrijf

  Nou, Jeroen uit Urkaine,ik wil je dit nog wel even uitleggen, dat je geen andere dierenarts kunt nemen. Ze zijn allemaal in fusie gegaan tot een dierenartsenpraktijk met een groot rayon. Soms komt er een die 50 km. verderop woont.
  En over "lovgivning" te spreken, daarbij is men verplicht om nog vaker de dierenarts op het erf voor kontrole. Dat betekend wel dat je beperkt iets meer medicijnen mag geven dan normaal. Hij moet dan wel elke week langs komen. Ook nog extra administratie. Nu komt hij maandelijks voor "gezondheidsraadgeving". (vrijwillig verplicht". En om medicijnen te smokkelen, lijkt een idee, maar ze houden hier regelmatig razia, omdat de overheid en instanties niet gek zijn. Duitsland en Nederland is dan echt niet ver weg om het te halen. Mochten ze je betrappen, dan kan het je bedrijf wel kosten en dat is het niet waard. Misschien dat de regels daar bij jullie niet zo zijn. Gelukkig dat wij weinig uitval hebben bij kalveren, maar ik wilde daarmee uitleggen, als de kosten hoger liggen dan de opbrengsten, er keuzes wordt gemaakt. En heus mij gaat het wel aan het hart, als de dieren daarvoor worden afgemaakt, daar voor ben ik te "groot" boer in hart en nieren.

 • no-profile-image

  jvf

  Helaas moet ik boer boerderij in dezen gelijk geven,hoewel ik het ethisch overantwoord blijf vinden.Voor de kalveren in kwestie is het volgens menig dierenliefhebber beter om voor de engelse oplossing te kiezen,immers alle transporten,eenzame opsluiting enz wordt hun dan bespaard,en hierin hebben ze m.i. ook nog gelijk,echter ik ben van mening dat men dan[met name dan] een dier onrecht aandoet,een dier doden o.k. maar dan wel om te gebruiken/nuttigen of als dit niet mogelijk is uit zijn/haar lijden te verlossen.mvg jvf

 • no-profile-image

  down under

  Kom jongens en meiden van de pvdd. Met z'n alle naar Engeland. Je hoeft geen goed Engels te kennen/kunnen, immers de vice minister-president Nick Glegg is een halve Nederlander en verstaat je toch wel. Daarbij komt dat ze daar in het Lagerhuis wel wat gewend zijn betreffende de woordkeuzes tijdens een debat. Kortom kun je daar lekker je gal spuwen en je zelf eens lekker profileren.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Van horen zeggen. Het lijkt me nogal krom verhaal om je vaars kalveren af te maken.

 • no-profile-image

  Leen

  Immoreel!

 • no-profile-image

  koetje

  Nou laat van Drie daar dan wat mesterijen op gaan zetten,ik ben nog niet vergeten waar de MKZ vandaan kwam.

 • no-profile-image

  onno

  We zijn het zelden eens Louisa..Deze keer wel..

 • no-profile-image

  Louisa

  http://wereldvoedselverdeling.veganisme.eu/
  www.plentyfood.nl
  http://wereld-voedselverdeling.startpagina.nl/

  Niet dat ik vind dat dieren aan mensen opgeofferd zouden moeten, maar de gemiddelde mens vindt dat nu helaas eenmaal wel en in DAT kader gaan deze boeren wel heel moraalloos met voedsel om (laat staan met dieren) vandaar deze urls

 • no-profile-image

  Patrick

  Gelukkig leven wij in Nederland, hier is het zo slecht nog niet met onze "bio-industrie".

 • no-profile-image

  echte

  Als ik een engelsman of vrouw zie, moet ik altijd twijfelen of ik een mens of een kalf zie............Mieestal gok ik mis.....

 • no-profile-image

  champignonboer

  dit is toch echt economisch verantwoord ondernemen, wel jammer dat een levend wezen het lijdend voorwerp is.
  als de handel niet wil betalen,dan hoeft de boer toch niet zijn eigen af te maken !

 • no-profile-image

  een overtuigd vegetarier in hart en nieren

  Griend: eendags kuikens is net zo'n gruwel natuurlijk.

 • no-profile-image

  Vegetarier in hart en nieren

  Jammer voor de dieren dat ze zo vroeg worden afgemaakt. Ik denk echter dat ze zo toch beter af zijn dan al hun soortgenoten die wel worden vetgemest. Die zijn pas echt slachtoffer van de recessie. Lekkere kiloknallers enz.

 • no-profile-image

  henk

  Worden deze lieden niet door de EU commissie bestraft? Als hier in Nederland een kalf aan een touwtje zit en liefdevol word verzorgd breekt de tering los.

 • no-profile-image

  Louisa

 • no-profile-image

  doe not

  Engelsen zijn nu eenmaal een heel dom en misselijkmakend volk. Ze zien er ook niet uit als echte mensen. je herkent ze overal aan hun haar en kop. 2e rangs volk.

 • no-profile-image

  jvt

  shoot the badgers first!!

 • no-profile-image

  gert

  Mogen niet meer in Nederland geimporteerd worden door de vele TBC besmettingen ,die weer door dassen veroorzaakt worden

 • no-profile-image

  onno

  Sommigen gaan het niet snappen he, melkveehouder..

 • no-profile-image

  newzealander

  helaas dit is de werkelijkheid hier in Nz gaan de kalfjesvan( 4 dagen oud ) die we niet voor de opfok en vlees nodig hebben op de bobby truck deze worden dan geslacht voor het vlees en de huid voor de dure italiaanse schoenen en tassen. dit zijn al de x bred en jersey kalfjes
  we krijgen er dan eens $15 tot $20 voor maar dat is beter dan niets ok worden ze in het honde voer gedraaid

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Laat de dierenpartij van Marianne Thieme ze maar redden, hebben ze geen tijd meer voor hun simpele geblaat in de kamer

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.