Home

Achtergrond 211 x bekeken

Britten kijken naar voeding van afstammelingen klonen

Het Britse ministerie voor plattelandszaken Defra laat bekijken of melk en vlees van tweede- en volgende generatie kloondieren mogelijk toch vrij op de markt toegelaten kan worden.

De voedselveiligheidsdienst FSA beschouwt dit soort voeding tot nu toe als noviteiten waarvoor een speciale vergunning vereist is. Minister Caroline Spelman denkt dat dat mogelijk te ver gaat en bekijkt daarom of melk en vlees van verdere afstammelingen van gekloonde dieren gewoon in de verkoop kan komen.

"Ik denk dat we hier in Groot-Brittannië een probleem hebben met de bestaande definities. Iedereen die de genetische wetenschap bestudeert zal weten dat de klok als het ware wordt teruggedraaid als je een gewoon dier met een gekloonde soortgenoot kruist. Elders in Europa worden de eerste generatie kloondieren beschouwd als noviteit, maar de afstammingen niet meer. We hebben daarom de Europese Commissie gevraagd om een uitleg van de regels", aldus Spelman.

In Groot-Brittannië is eerder dit jaar veel ophef ontstaan nadat ontdekt was dat tweede en derde generatie afstammelingen van een Amerikaanse kloonstier ‘gewoon’ op boerderijen rond liepen. Door die ophef werd het voor de betrokken boeren onmogelijk melk en vlees van die dieren te verkopen. Een van hen wil de dieren nu naar het buitenland uitvoeren waarbij onder meer ons land als bestemming is genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.