Home

Achtergrond 90 reacties

Brand doodt 45.000 kippen

Een kippenschuur in de Gelderse plaats Dreumel is zondagmiddag afgebrand. Alle 45.000 kippen kwamen daarbij om het leven, aldus de politie. De rookpluim was van grote afstand te zien. De schuur aan de Papesteeg moet als verloren worden beschouwd.

Diverse korpsen uit de omgeving werden ingezet voor de bestrijding van het vuur. De brandweer gaf rond zes uur, een uur nadat de brand ontstond, het sein brand meester.

Door de brand ontstond er een stroomstoring. Die heeft echter weinig gevolgen omdat de boerderij in het buitengebied ligt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wouter

  @ Lie, het idee opzich is prima. Alleen vind maar eens een boer die daar tijd voor vrij wil maken. Persoonlijk vind ik dat een boer moet doen waar hij goed in is, boer zijn. Tuurlijk moet hij van alles wel iets weten, maar een cursus om fouten in het elektrisch circuit op te sporen gaat denk ik niet werken. In de meeste gevallen merk je het wel als er iets niet in de haak is en kun je er op tijd op anticiperen, door een vakman te laten komen dus.
  Spotvogel, gister was het inderdaad ook weer raak. 50 kalveren dood door brand in oude schuur. Boer en de vrouw waren niet thuis. Oorzaak wederom onbekend.
  Maar over de politiek gepsproken. Welke politicus is nou wél geschikt om dergelijke beroepen uit te oefenen? Als ik iedereen zo hoor, kan er net zo goed iemand direct uit de praktijk die baan oppikken. Die weet wat er reilt en zeilt in de sector en kan misschien voor een beetje vertrouwen zorgen, mits hij/zij serieus is. De reden dat LTO blij is met Bleker is dat hij een man uit de regio is met hart voor het platteland. Maar de vraag is inderdaad of deze beste man echt de juiste kennis in huis heeft. Laat hij z'n baan als directeur van RTV Noord eerst maar opzeggen. We zullen zien.

 • no-profile-image

  Louisa

  De zoveelste stalbrand in de bio-industrie tis toch om je kapot te ergeren! Doe mee met de actie van Wakker Dier http://www.wakkerdier.nl/machtigings-formulier/?c=actiebrandalarm
  Tis niet voor niks dat ze die actie doen he met al die duizenden doden in die bio-industrie wegens brand!!
  Zie ook www.bio-industrie.startpagina.nl en kijk rechts onderaan naar die enorme lijst branden in deze industrie!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Harrie dit is niet zomaar zielig, maar die Sjeng is onversneden lasterlijk en leugenachtig bezig. Crimineel feitelijk! Eigenlijk zou zo iemand voor de rechter ter verantwoording geroepen moeten worden. Het geeft in ieder geval loepzuiver aan welke zieke denkbeelden bepaalde totalitaire agri-kneuzen er op na houden. Inderdaad Sjeng: jij bent volgens mij tot Alles in staat!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Erik, je hebt helemaal gelijk! Toen ik vanmiddag bij die brand onder Dreumel arriveerde was de stal al flink uitgebrand maar verspreidde nog een heel dikke rook die de belendende stallen vaak langdurig aan het oog onttrok. Die stallen (en het woonhuis) staan aan de westkant van die brandende stal en bij de normaliter heersende windrichting (zw) zou er niks loos geweest zijn met de andere stallen. Maar vandaag kwam de wind uit noordoostelijke richting en stonden die stallen dus vol in de rook. Ik bekeek het vanuit zuidelijke richting en realiseerde me dat de dieren in die stallen lange tijd geen frisse lucht kregen en dat die stallen zich geheel met rook zouden vullen. En ik vroeg mij af of er met zoiets uberhaupt ooit vooraf rekening wordt gehouden. Ik kan het antwoord meteen wel geven. NEE! En wel hierom. Enige tijd geleden bezocht ik een mega-pluimveehouderij bij Schaijk waar, naast de 3 reeds aanwezige stallen, een nieuwe stal voor 165.000 mestkuikens in gebruik werd genomen. Het bouwblok lag zuid - noord geëxponeerd en die nieuwe stal vormde de noordelijke grens van de bedrijfsgebouwen. De luchtinlaat voor de stalluchtverversing van die nieuwe stal zit aan de oostelijke zijde. Als er dus iets gebeurd in één van die andere stallen en de wind waait (zoals ook in Schaijk meestal) uit het zuidwesten, dan kun je zelf wel invullen wat er kan gebeuren!! Inderdaad Erik, ons land is vol. Daarom zou er een verbod moeten komen op het kort opeen bouwen (neerplempen) van behuizingen waar tien- of honderdduizenden dieren in worden ondergebracht. We kunnen de fouten uit het verleden misschien niet meteen ongedaan maken. Maar een bétere toekomst begint in ieder geval wél met iets wat eigenlijk voor de hand zou behoren te liggen. NADENKEN!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  kipnuggets. veroorzaakt door brandstichtende dieractivisten. het is veel te toevallig dat die branden allemaal in het weekend ontstaan.

 • no-profile-image

  pyt paulusma

  Moandei 18 oktober 2010
  Moandei 18 oktober: Hjoed is it noch meast droech, mar de rest fan de wike ha we reinerich waar. It is hjoed bewolkt, allinnich fan 'e middei kin de sinne der even by komme. It wurdt 11 of 12 graden. Fannacht stekt der in hurde wyn op.

 • no-profile-image

  Jean

  Goeiemedag zeg,
  Volgens mij zitter er hier een partijtje mensen die digitale editie in de gaten te houden en de hele dag + nacht een beetje te reageren. Niks anders te doen? Waar leven jullie van ???? Waar zouden de centen vandaan komen die jullie toegestopt krijgen? Groeien die op bio-bomen of zo?

 • no-profile-image

  herkauwer

  ??,??, Anti Jacht en ik noemen alléén Feiten. En wij noemen die met naam, toenaam en plaatsaanduiding, indien nodig met de gps-coordinaten erbij! Er wordt altijd melding gemaakt en/of aangifte gedaan van Ffw-overtredingen. Wij gaan niet over het verdere rechtsverloop van de aangemelde wetsovetredingen, maar de jagers in kwestie wéten dat wij geen onzin spreken! Daar kunnen jij en jouw soortgenoten dus een puntje aan sabbelen. Maar dit item heeft absoluut niks van doen met stallenbranden. En daarover gaat dit forum!

 • no-profile-image

  Louisa

  Dierenrechtactivisten zouden nooit een gebouw in de brand steken waarin dieren zitten, ze hebben daarmee namelijk puur de dieren mee en ze doden niet wat hen zo lief is. Veehouders krijgen bovendien via de verzekering en via hun boerenbonden flink wat geld terug voor de ontstane schade. http://www.animalliberationfront.com/ALFront/WhatisALF.htm mooie site, wel emotioneel (voor de mensen onder ons die ECHT van dieren houden...)

  draag je verantwoording over jullie foute brandgevoelige systemen in jullie loodsen en probeer niet de aandacht af te leiden door naar anderen te gaan wijzen. Jullie eigen boerenbond LTO vindt jullie loodsen brandgevoelig, dus dat zegt al genoeg nietwaar?

  meer info en ik zag er ook een goede banner staan:) www.bio-industrie.startpagina.nl

  Zie ook http://www.wakkerdier.nl/machtigings-formulier/?c=actiebrandalarm

 • no-profile-image

  ??

  Lousia en je gelooft het zelf? Het doel is heillig voor de missie,voor somige fantakiekelingen!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Dirk jij draait de zaken om. Als d'r ergens brand is geweest dan gaat de nieuwsdienst of de krant na een paar weken echt niet koppen met 'brand was niet aangestoken'. Je kunt de hele wereld wel op z'n kop gaan zetten. En mij maak je echt niet wijs dat veehouders hun eigen stallen in de fik steken. Want daar stuur jij toch op aan?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik heb jullie de afgelopen week pointers aan de hand gedaan vanuit een practische hoek. Verschillende mensen vonden er goede voorstellen tussen zitten die het proberen waard waren. Er zijn talloze dingen die de boer zelf kan doen. Andere personen op de "brand" fora vinden dat de boeren overal vanaf moetten blijven en zich bezig moeten houden met boeren. Als ik zo'n verstandige boer was was mijn stal vijftien jaar geleden door het door de electricien geleverde werk afgebrand. Enfin, als boeren zich niet met de electriciteit en de electronica in hun stal mogen bemoeien zijn we weer terug bij het punt waar we nu zijn.

 • no-profile-image

  Hans

  Mensen die opkomen voor dieren zijn tegen elke vorm van dierenleed. (Ook dus bijv. tegen het gruwelijke dierenleed in de Oostvaardersplassen!). Met nertsenbevrijders heb ik persoonlijk niet veel omdat het bevrijden van nertsen en loslaten in de vrije natuur niets van het probleem oplost. Het is een symbooldaad waar ik niet achter sta, omdat de dieren vaak alsnog een gruwelijke dood sterven of andere dieren verwonden en/of dood bijten. Dat neemt niet weg dat ik de nertsenbevrijders wel denk te snappen. Het komt voort uit onmacht en onwetendheid. Maar een echte dierenvriend zal NOOIT dieren bewust de dood injagen dmv brandstichting. Een mens die TEGEN ELKE VORM dierenleed is zal NOOIT een actie plegen waarbij dieren leed wordt aangedaan. De idiote suggestie dat dierenactivisten achter de stalbranden zouden zitten is typerend over hoe sommige commerciële veehouders in elkaar zitten. Er is pas weer een rapport verschenen waarin staat dat het de veehouders zijn die schuldig zijn aan de vele stalbranden door NALATIGHEID. Het systematisch ontkennen en zelfs de schuld afschuiven op anderen is het gedrag van de welbekende kat in het nauw. Wat mij betreft mag het OM een zaak gaan beginnen tegen de desbetreffende veehouders wegens massale dood door schuld. Het kan en mag niet zo zijn dat we blijven toekijken hoe honderdduizenden dieren jaarlijks het slachtoffer worden van branden die nota bene te voorkomen waren geweest! Ik merk hier een systematisch ontkennen en bagatelliseren van het probleem. Zolang de veehouders niet inzien dat ZIJ de oorzaak van het probleem zijn, dienen zij gestraft te worden. Wie niet luisteren wil moet immers maar voelen. Het heeft allemaal veel te lang geduurd en veel te veel onschuldige dieren-levens gekost. De bio-industrie is an sich al een horror-systeem die zo snel mogelijk verboden zou moeten worden, want zo lang wij nog toestaan dat er jaarlijks honderden miljoenen dieren in Nederland systematisch worden vermoord, leven we in een maatschappij die moreel gezien steeds verder de afgrond inglijdt.

 • no-profile-image

  ??

  Als jij alleen druk maakt, om die schrijffout, geef jij dus toe, dat mijn gedachtengang wel kan kloppen. Bedankt weten we dat ook weer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Sjeng, je doet het verdorie wéér! Welke discussie bedoel je? De forumdiscussie 'brand doodt tienduizenden kippen' soms? Die discussie liep van 26 december 2009 tot 9 januari 2010. Wil jij nu gaan suggereren dat sindsdien het aantal stallenbranden (737 in de afgelopen 5 jaar) substantieel is toegenomen? Waarop baseer jij die kennis? Ik heb trouwens nergens gezien, gehoord of gelezen dat er bij enige stallenbrand brandstichting is geconstateerd. Verklaar jij je dus maar eens nader!

 • no-profile-image

  Hans

  Onzinnig idee CAH. Het is allang duidelijk dat de veehouders zelf schuldig zijn aan de stalbranden door nalatigheid. Het laatste rapport van LTO heeft dat ook al duidelijk gemaakt. Het wordt hoog tijd dat de veroorzakers worden aangepakt en gestraft. Het pappen en nathouden heeft veel te lang geduurd.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Lijkt mij niet een best idee Hetty. Die Hans laat alleen maar losse flodders los en verschiet meteen al zijn kruit. Dat zou ik zo'n Grietje niet toewensen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Sorry Hans, maar je krijgt hier het aanbod om met veehouders face to face in discussie te gaan maar die uitdaging ga jij met zo'n slappe smoes uit de weg.
  Ik zou zeggen grijp die kans en probeer je verhaal duidelijk te maken. Dat zou toch een ideale kans voor jou zijn....

 • no-profile-image

  Wouter

  Laten we de discussie eens een andere weg inslaan. Kijk, ik probeer die dierenvrienden te begrijpen. Er zijn bedrijven die er bewust, hetzij onbewust, een potje van maken. Die mogen best aangepakt worden, dat is klaar. Maar het gaat het te ver om de gehele bio-industrie op te doeken. De wereldbevolking blijft groeien en mensen willen gewoon vlees blijven eten. De markt bepaalt. Feit blijft dat het overgrote deel van de mensheid zich er in kan vinden vlees te eten. Dat verander je niet.

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg Hans nou je toch met je bijbel gaat lopen zwaaien.Wat was Abraham en zijn familie ook al weer?Wat moest hij ook alweer offeren?Tjonge,commerciële veehouderij is veel ouder dan jij kunt snappen.En wat Jezus at zal mij wat boeien.Vis is trouwens ook vlees.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  ??,?? ik zien alleen maar verstandige opmerkingen van Spotvogel. Als jij nou es heel gauw een pleiterikkie maak, dan kennen we weer op beschaafd nivo verder gaan.

 • no-profile-image

  ??

  @Jantje omdat je vriendjes bent, wil je niet anders.
  @?? ?? Ik heb een fans, zo te zien. Want ik was niet online toen.
  @L. v/d Bergh , nu geeft W.Geverink zulke goeie voorbeelden en niet 1 van jullie tegenstanders gaat er echt mee in gedachten, van he verdomd, zo kan het ook! Het vingertje moet blijven wijzen! Sneu!

 • no-profile-image

  Christelijke Agrarische Hogeschool

  Goedenmiddag, wij als studenten van de CAH te Dronten willen graag mensen als jullie uitnodigen voor een middag/avond op onze school om een forum te houden. Als onderwerp op onze agenda staat Stalbranden op de agenda, bij onderwerpen zijn stalveiligheid en bio-industrie. Aanmeldingen om bij het Forum aan te schuiven of in de zaal te zitten zijn meer dan welkom. De datum van deze middag/avond zal nader bekend gemaakt worden nadat wij een inschatting kunnen maken over het aantal bezoekers. Uw aanmelding voor gast/gastspreker kan verstuurd worden naar c910527001@cah.nl tnv Spreekavond Brandstallen. Gaarne hopen we op reactie. Met Vriendelijke Groeten, CAH

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  De schrijvers op dit artikel gaan er gemakshalve van uit dat de branden ontstaan door ondeskundig handelen van de boer dit is wel heel kort door de bocht er zijn namelijk ook nogal wat slechte elektrische producten die toch een keurmerk dragen maar die niet geschikt zijn voor veestallen neem bij voorbeeld de Wago insteek lasdop een gemakkelijk ding maar totaal ongeschikt voor veestallen hier zit namelijk een metalen plaatje in dat gaat oxideren door de dampen in de stal hier door kan vrij gemakkelijk kort sluiting ontstaan ik heb dit zelf enkele malen gehad gelukkig waren we er op tijd bij zodat brand is voor komen ik heb ondertussen heel de elektrische installatie vervangen en overal de ouderwetse draai lasdoppen gebruikt mijn elektricien gebruikt niet anders toch zijn er veel zogenaamde vak mensen die de Wago wel in veestallen gebruiken .Verder zie je ook vaak dat het voorschakel apparaat van gewone Tl verlichting nogal eens oververhit raakt ook goed gekeurd maar toch brand gevaarlijk. Zo zijn er vast nog meer voorbeelden te vinden. Nog een grote boosdoener zijn volgens mij ratten en muizen die graag aan bekabeling knagen waardoor kort sluiting ontstaat dit komt weer door dat onze overheid de goede bestrijdings middelen verbied zodat je hier vaak achter de feiten aan loopt.
  Dus de conclusie dat het de boer zijn schuld is dat de stal afbrand is wel erg voorbarig

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hans, het werkt contraproductief om een hetze tegen boeren te beginnen. De schuld ligt in eerste instantie bij de politiek met het krankzinnige Lichte Industriebeleid en de achterlijk soepele brand"veiligheids"eisen. Er moet nu onmiddellijk aan een stringente brandveiligheid gewerkt gaan worden. Zoals ik zojuist al schreef in het forum 'honderden kalveren dood door brand' werd ik vanmiddag nabij Ravenstein geattendeerd op de brand aan de Papesteeg onder Dreumel door de inkzwarte rookkolom aan de westelijke hemel. Ik ben er zo snel mogelijk over dijken en binnenwegen heen gereden en toen ik er aankwam was de stal al volkomen uitgebrand. Die heeft dus letterlijk als een fakkel gebrand! Ik heb aan een buurman, die langs de Nieuwe Straat tussen Dreumel en Alphen a/d Maas woont, gevraagd hoe oud die stal was en volgens die melkveehouder staat de stal er pas een paar jaar. Die man zei ook dat er in de stallen naast de brandhaard ook kippen zaten. Die stallen hebben aldoor in de verstikkende rook gestaan.
  Het wordt nu duidelijk dat niet alleen de brandveiligheid van stallen ten spoedigste aangepakt moet worden, maar ook dat stallen vaak veel te dicht opeen staan. Want bij brand in één stal hangt het enkel van de windrichting af of belendende stallen rook of frisse lucht krijgen! Dit was de 2e keer in mijn leven dat ik ooggetuige was van een stallenbrand. De eerste vond plaats door blikseminslag in een fokzeugenstal van fam van den Water op landgoed Mariënwaerd bij Beesd in zomer 1972. Ik bevond me toen op een naburige boerderij (een halve kilometer verderop), maar we konden niks meer redden en moesten toezien hoe tientallen zeugen en weet ik hoeveel biggen in de vlammenzee de dood vonden. Zoiets blijft je een mensenlevenlang bij! Ik heb dan ook erg te doen met de nu getroffen Dreumelse familie.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Correctie: die nieuwe stal in Schaijk was voor 65.000 mestkuikens. Daarmee kwam de capaciteit van het bedrijf op 165.000!

 • no-profile-image

  Frank

  volgens mij is de goedbedoelde luchtwasser en/of de afzuigkanalen de boosdoener in combinatie van kunstofwanden de boosdoener van al deze ellende.
  wanneer wordt dit onderzocht op werkelijkheid?

 • no-profile-image

  Jean

  @mevr. spotvogel? hyperbrandgevaarlijke materialen waaruit stallen opgetrokken worden? Sorry, hoe heeft u leren te definieren? Brandveilig is dan zeker een formule-1 auto, een computer, een gasfles en jouw sigaar. Waarom zit je nog niet in de politiek? Overdrijven kun je goed en je niet bekommeren over hoe iets in de praktijk moet, doe je eveneens. Tip: ga incognito in de politiek, anders word je herkend.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ah, het ALF, zijn dat niet die mensen die duizenden nertsen per jaar los laten...
  Vervolgens laten ze de nertsen eerst het hele flora en fauna leeg roven om ze vervolgens van de honger kapot te laten gaan.
  Nee nee, echte dierenvrienden zouden dieren noooooooooooooit leed aan doen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Jean, een mevr. ben ik niet en inderdaad: hyperbrandgevaarlijke stallen. Toen ik vorige week zondag vanuit de Maasuiterwaarden vlakbij Ravenstein de inktzwarte rookpluim bij Dreumel zag ben ik er meteen via de kortste binnenwegen heen gereden en ik was denk ik binnen 20 minuten ter plaatse. Dat wil zeggen, een dikke kilometer beoosten de brandende stal. Huizenhoge vlammen sloegen door het dak over de hele stallengte en binnen één minuut was er uberhaupt geen dak meer en enkel nog brandende spanten! Dat noem ik dus hyperbrandgevaarlijk! Die term leerde ik destijds, van een studente aan de brandweeracademie, voor panden die in een mum van tijd in lichterlaaie staan. Ik ben uitdrukkelijk NIET INCOGNITO. Iedereen die via google de moeite neemt kan weten wie ik ben! Klaas Kip, oké en sorry, ik weet niks van lasdoppen maar kon mij niet voorstellen dat er daardoor brand zou kunnen ontstaan. En muizen lijken me ook een dooddoener. Maar om nou zo'n toon aan te slaan gaat mij ook weer wat te vér hoor. Die hele ellende-litanie had jij je dus kunnen besparen, want die slaat nergens op. Beste Wouter, ik ben het 100% met jou eens. Feitelijk is het van de gekke dat volkomen onbekwame leken lid worden van politieke partijen om zodoende op het regeringspluche te komen. Zelfs voor het minste beroep moet men een vakdiploma kunnen overleggen, maar in de politiek kan iedere onbenul- met wat geluk- meteen aan de bak. Vandaar ook de gigamess waarin wij met ons allen terecht zijn gekomen.

 • no-profile-image

  klaas Kip

  @mevr spotvogel u weet volgens mij geen eens wat een insteek lasdop is dit is namelijk het onderdeeltje in de elektrische installatie dat niet deugd als je eens bij de echte vakman gaat vragen waardoor kortsluiting meestal ontstaat in veestallen zul je er achter komen dat ik wel gelijk heb maar ja een oude pennenlikker als jij weet het natuurlijk weer beter dan iemand uit de praktijk net als op al die andere onderwerpen waar van je denkt dat er maar een gelijk is en dat is die van jou , het is hellemaal niet de bedoeling om de overheid de schuld te geven het gaat er mij om dat jullie maar wat roepen zonder dat je er verstand van hebt.

 • no-profile-image

  dirk

  Ook ik hoop dat de "veroorzaker" gepakt wordt Hans!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Koetje Boe. Juist opgemerkt. Hector, vd Heuvel, anti jacht heeft wel zijn naam veranderd maar niet zijn streken. Hij zal nooit proberen om op een nuttige manier een duit in het zakje te doen. Dat is heel jammer Hans want met je herrieschopperij doe je vooral jezelf tekort.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Beste Hans. Mijn input is gebaseerd op eigen ervaring en inzicht. Daardoor kan ik mij heel goed inleven in praktijk situaties. Ik werk al meer dan twintig jaar aan alle electrische installaties en alle door electriciteit aangedreven apparatuur die je tegen kan komen in een stal. Dat is niet mijn hobby of zo maar het is uit nood geboren. Ik houd de zaken daarom zo simpel en robust mogelijk zodat er weinig aan kapot kan. Door de ervaring die ik door met electriciteit te werken opgedaan heb weet ik presies wat de zwakke punten zijn. Is dat uit de nek zwetsen? Het is geen overbodige luxe dat boeren meer weten over de electrische installaties in hun stallen. Het zou goed zijn dat boeren in ieder geval kunnen beoordelen wat veilig is of niet en wat aandacht nodig heeft. Of je het zelf maakt of het door iemand laat doen doet er niet toe. Zo zijn branden te voorkomen. Is dat zwetsen? Ten slot Hans, als jij een cursus lezen had gevolgd en je leesbril had opgezet dan was jou het bijbelverhaal van de broden en de vissen niet ontgaan.

 • no-profile-image

  Patrick

  Waarom wordt er nog steeds gepraat over "bio-industrie", branden biologische stallen niet?

 • no-profile-image

  ?!

  natuurlijk branden biologisch stallen niet af, die verrotten gewoon

 • no-profile-image

  Kip

  Minder techniek in een biostal? Bekijk de fotoreportage bovenaan de voorpagina.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Biologische stallen hebben zover ik weet veel minder ingewikkelde elektrische systemen. De dieren lopen immers buiten en er zijn dus geen omvangrijke voer- en drenksystemen nodig. Ook hoeft er niet met daglengten gemanipuleerd te worden. Dus minder bekabeling, minder techniek en dus ook minder kortsluitinggevaar. Lijkt mij logisch.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wouter, mijn opmerking over Jezus in de brandgevaarlijke stal van Bethlehem was een reactie op het stukje van Hans en de reactie daarop van ??,??Als ik een stal had waarin tien- of honderduizenden dieren zaten en ik vetrouwde het elektosysteem niet, dan zou ik beslist dag en nacht waakzaam zijn en blijven. Maar dat maakt natuurlijk het verschil tussen een Waakzame Spotvogel en een slapende Veehouder. Daarom zie ik ook al jarenlang hoe de boerenstand volcontinu door overheid, banken, industrie en standsorganisaties wordt uitgeknepen, geperst, gemangeld en leeggemolken. Het zei zo!

 • no-profile-image

  ??

  @Spotvogel, het verschil tussen jou en de veehouder is, dat die hard moet werken en wel zijn nachtrust nodig heeft.(als ie al geen kalverij heeft of iets anders)

 • no-profile-image

  Patrick

  Hallo spotvogel, jij bent getuige-deskundige als ik jouw bijdrage goed lees, kun jij geen staatssecretaris worden?

 • no-profile-image

  Hans

  Ik dacht dat ik heel duidelijk was. Maar jullie hebben helaas iets te grote veehouderij-oogkleppen op. Het mooie van internet is nou juist dat dingen veel sneller gaan. Daar hoef je echt niet een avond voor bij elkaar op de thee te komen! Als jullie mijn bijdrages goed hadden gelezen dan zou je iets doen met mijn kritiek (en die van LTO!). Hup aan de slag! Meteen de stallen bij jezelf, collega's, pa en ma etc. brandveilig maken! Waar blijft die actie? Zoals ik al schreef; pappen en nathouden en theekransjes hebben lang genoeg geduurd. DADEN willen we zien. EERST de bio-industrie geheel brandveilig maken dan daarna geleidelijk aan, de bio-industrie Nederland uit. CAH studenten: een goeie tip: ga eerst eens na hoeveel je om dieren geeft en stel je de vraag of God dieren heeft geschapen om voor de mens een productiemiddel te zijn, die in de commerciële veehouderij gelijk worden gesteld aan levenloze dingen zonder gevoel. Zelfs Jezus at geen vlees. Ik snap dat wellicht het merendeel van jullie opgegroeid is in een boerenbedrijf. Maar bio-industrie/commerciële veehouderij, vlees eten en God gaan echt niet samen. Ten slotte Geverink: Jij hebt meer dan oogkleppen op. Misschien zou jij eerst eens een cursus lezen kunnen volgen, want echt het enige wat je nu doet is constant klakkeloos uit je Canadese nek lopen te zwetsen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Prima insteek Wouter. Maar wat als er gister door jouzelf iets aan het elektrosyteem gedaan is (om de kosten van een dure vakman -al gauw een paar tientjes per uur- uit te sparen) en vandaag blijkt de hele toko afgefikt te zijn? Schade? Paar miljoen. En dan nog al het emotionele leed, vanwege al die verkoolde dieren! Kijk, dat bedoel ik nou!!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Herkauwer: de dieren zullen evengoed gevoerd moeten worden, er zal evengoed verlichting in de stal moeten hangen, er zal evengoed geventileerd moeten worden.
  Wat dat betreft zijn er dus genoeg elektronische installaties waar ook brand in kan ontstaan...

 • no-profile-image

  Hans

  Echt te ziek voor woorden figuren als Sjeng en Dirk. Jullie maken jezelf volslagen belachelijk. Het is typerend voor hoe die bio-industrielen in elkaar zitten. Alle verantwoordelijkheid maar afschuiven middels waanideeën. Ik hoop dat jullie bedrijf morgen nog failliet gaat. En dat de rest van de bio-industrie heel snel mag volgen. Het volk pikt dit echt niet meer! Stelletje sukkels zijn jullie. Trieste figuren.

 • no-profile-image

  dirk

  Inderdaad Sjeng,het zou goed zijn als de AIVD hier eens werk van maakte en met de resultaten naar buiten komt!Hun zijn gebaadt bij veel stalbranden om de sector totaal uit te roeien!

 • no-profile-image

  erik

  Spotvogel, staat alles in Nederland niet te dicht bij elkaar bij een calamiteit? Nederland is wel erg vol, je kan moeilijk alle woningen en stallen 100 meter van elkaar zetten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Geverink, ik heb destijds in een technische opleiding gehad en toen veel aan bekabeling van straalverbindingen gewerkt. Later deed ik jarenlang allerei onderzoek waarbij met mobiele installaties werd gewerkt. Radar en zo. Op krachtstroom. Ik draai mijn hand niet om voor reparaties aan elektrosystemen, maar laat het in huis of bedrijf toch altijd over aan een erkend vakman. Dat heeft dus niks met gebrek aan zelfvertrouwen van doen. Want in geval van calamiteit door kortsluiting staat men wel veel sterker dan wanneer men zelf aan het sleutelen is geweest. En geloof mij nou maar: de besparing door eigen werk weegt echt niet op tegen de kosten die met schade door een uitslaande brand gemoeid zijn.

 • no-profile-image

  brand

  Zo, die kan weer lekker verzekeringsgeld opstrijken

 • no-profile-image

  sjeng

  Alweer zo een aktie van die linkse rakkers. Ze steken een stal in brand en proberen op deze manier de landbouw in een kwaad daglicht te stellen. Het wordt tijd dat deze rakkers opgepakt gaan worden, want het aantal branden zal de komende tijd alleen maar toenemen, met een steeds groter wordend aantal slachtoffers onder de landbouwhuisdieren.
  Ze houden er radicale ideeen op na, schelden op Wilders en doen zelf acties die niet door de beugel kunnen. Vervolgens geven ze reacties zoals Hans.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nee Klaas, de schrijvers op dit forum kunnen lézen en weten dus dat de meeste stalbranden ontstaan door ondeugdelijke elektrische installaties. Dat heeft niks van doen met insteekdoppen of knagende muizen. Het is wel leuk om via die omweg de overheid de schuld te geven, maar die eer was al vergeven, want Den Haag beging de enormiteit om veestallen onder 'lichte industrie' te klassificeren. En om dieren te doen verworden tot materiële voorwerpen. Geen speciale brandveilgheidseisen dus en daarom gebruiken boer en aannemer al jarenlang hyperbrandgevaarlijke materialen om stallen uit op te trekken. En daarom brandt er straks dagelijks wel ergens een stal af!

 • no-profile-image

  burger

  Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de regering rutten-verhaegen hier iets aan gaat veranderen. Ik hoop dat ik het fout heb.

 • no-profile-image

  Lie

  Goh alweer een stalbrand en als ik het goed begrijp ook een nieuwere stal.
  Het is wel erg toevallig dat er zoveel nieuwe stallen afbranden ,hebben de getroffen stallen dezelfde installateurs gebruikt, of zitten er dezelfde electrische componenten(ventilatie) in waar wat mis mee is?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Frank het lijkt me verstandiger om eerst het technische onderzoek naar de oorzaak van die brand af te wachten alvorens bepaalde installaties als oorzaak aan te wijzen. Dat geldt ook voor lieden die zonder enig spoor van bewijs ervan overtuigd zijn dat het bij veel stallenbranden om brandstichting gaat. En die dus ook maar alvast door hen beoogde daders gaan aanwijzen. Een méér dan schandelijke vertoning! Niek, ik heb in een ander forum al gezegd dat het taalgebruik van o.a. Hans alle perken te buiten gaat. Zijn uitlatingen over intensieve veehouders zijn ronduit schandalig. Maar al even schandalig is het zonder enige grond van bewijs uitspreken van verdachtmakingen die kant noch wal raken. Nu meent die Sjeng zich er zo makkelijk van af te kunnen maken. Maar datgene wat hij gisteravond om 20.01 u plaatste laat voor wat betreft zijn intenties niets aan duidelijkheid te raden over!

 • no-profile-image

  niek

  beste spotvogel dit is niet zomaar zielig, maar die Henk (en veel van die anderen) zijn onversneden lasterlijk en leugenachtig bezig. Crimineel feitelijk! Eigenlijk zou zo iemand voor de rechter ter verantwoording geroepen moeten worden. Het geeft in ieder geval loepzuiver aan welke zieke denkbeelden bepaalde totaltaire dieren-kneuzen er op na houden. Indedaad Henk: jij bent volgens mij tot Alles in staat!

 • no-profile-image

  onno

  Mja Het ALF is natuurlijk een organisatie waar je mee wil geassocieerd worden Louisa. De Al-Quaida van de 'dierenbescherming'
  We moeten met zijn allen niet de kop in het zand steken als er wat aan de brandgevoeligheid in de stallen gedaan kan worden. Het wordt toch ietwat gortig als we elke week iets in de Boerderij staat over een andere brand.

 • no-profile-image

  ??

  Louisa ohh nee? Hoe zit het met het bevrijden van nersten? Fauna gaat kapot, de "vrije" nersten gaan dood. Of hoe heet die mafketel die bij P. de Leeuw was, die mensen bedreigd.

 • no-profile-image

  Jean

  Spotvogel, je bent hyperactief. Hou je beide beentjes wel op de grond en blijf een reeele gesprekspartner. Soms voelt isolatie toch koud aan, snap je.

 • no-profile-image

  koetje

  Hans wil geen oplossingen,alleen maar herrie schoppen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik ben het helemaal eens met Patrick, Geverink en Koetje Boe. Kom op Hans, meldt je aan bij de CAH Dronten en meng je op een constructieve manier in de discussie. Dat is veel beter dan in het wilde weg rondom je heen te blijven schelden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wouter laten we ons beperken tot de feiten van de brand(on)veiligheid van stallen. De bio-industrie in ons land heeft namelijk geen hout van doen met de wereldvoedselvoorziening. Als jij meent dat dit wel zo is dan hapert er toch iets aan het gezonde realiteitsbesef! Calimero ??,??, Jezus werd in een stal geboren, maar het kerstverhaal vermeldt helaas niet hoe brandveilig die was. Een met stro gevulde kribbe en buiten westen zijnde, wierrook en mirre brandende, junks uit het verre oosten lijken mij voldoende reden om aan te nemen dat brandonveiligheid in stallen ook al in het goede jaar Nul bestond. Alleen leven er tegenwoordig wat meer onnozele dieren in een stal dan de toenmalige os en ezel!

 • no-profile-image

  ??

  @Jan hij stuurd nergens op aan, maar figuren, die over fantatiek hun punt willen maken. Het doel heiligt de middelen, zeggen ze wel en het komt toch wel erg makkelijk uit.(Dit is puur gedachtengang, wat niet bewezen is)

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  Meneer spotvogel als jij denkt dat muizen geen problemen veroorzaken in elektrische installaties dan heb je het goed mis in de mantels van de grijze bekabeling zit blijkbaar iets in wat muizen erg lekker vinden in het verleden werden vaak dichte pvc stroom goten gebruikt als dan zo`n knaag dier in zo`n goot terecht kwam was dit een paradijs lekker warm de stroom kabels geven namelijk warmte af ze kunnen hier prachtige nesten in bouwen het is niet voor niks dat we tegenwoordig over gegaan zijn op open draad goot. Je gelooft het niet nou wij hebben eind jaren negentig dit bedrijf gekocht na enkele weken kwamen de eerste storingen te voor schijn en wel door afgeknaagde kabels bij de eerste renovatie demonteerde we de groepen kasten achter de platen bij de zekeringen zaten in een kast 16 verdroogde muizen deze waren in de kast gekropen waarschijnlijk om dat het daar lekker warm was ze zijn stuk voor stuk door de elektrische spanning om het leven gekomen je moet er niet aan denken wanneer zo`n verdroogde muis vlam gevat had. Ook vonden we totaal afgevreten bekabeling in TL armaturen. En wat de lasdoppen betreft als je niet aan de kabels komt en alles blijft netjes op zijn plaats gebeurt er in derdaad niks maar zodra je bij werkzaam heden de kabels beweegt gaan koperen draden verschuiven op het metalen plaatje deze komen dan terecht op het roestige deel van het metalen plaatje slecht contact wat vonken veroorzaakt en de brand is ontstaan nogmaals vraag maar eens aan een erkend bedrijf die installaties aanlegt in veestallen en nu niet roepen dat het onzin is eerst je eigen voor laten lichten voor je wat roept .elke veehouder zou vanuit de brand verzekering verplicht moeten worden de ongedierte bestijding door een erkent bedrijf uit tel aten voeren zodat je dit soort zaken kan voor komen het zal niet alle stal branden op lossen maar wel het aantal sterk verminderen

 • no-profile-image

  hollander

  De sector moet een regiment van Waakzame Spotvogels inzetten, dan heb je dus geen centje pijn. Geen brand, geen watersnood, geen vieze lucht, altijd goede adviezen. En dat allemaal voor een bio-prijsje.

 • no-profile-image

  ??

  En wat heeft God/Jezus te doen met stallenbranden?
  En zwak van jou, om niet jou punt, voor een grote groep toekomstige agrariers te verspreiden, zwakte!

 • no-profile-image

  Lie

  @ Wouter, zou het niet een goed idee zijn om boeren in de intensieve veehouderij een cursus te geven om zelf hun electrische systemen te checken zodat dan op tijd een expert kan komen en zo de stalbranden te voorkomen? Boeren weten immers ook wanneer ze een d'arts moeten roepen omdat ze zieke dieren kunnen herkennen.

 • no-profile-image

  Louisa

  jaja geef anderen maar weer de schuld van de brand he, nou geloof mij maar er is geen 1 dierenrechtenactivist die een dier een haartje zou krenken! Dat weet je ook wel maar ik snap je wel, het valt niet mee dat de boeren zo in slecht daglicht komen de laatste tijd met die vele vele brandstallen maar helaas zelfs LTO wil wat aan jullie stallen doen, die zitten in jullie eigen wereldje jullie eigen boerenorganisatie vindt dat jullie niet genoeg doen aan brandveiligheid van die loodsen, dat zegt al wat he, of deugen die ook zeker niet? Niemand deugd die jullie kritiek geeft, toch?

 • no-profile-image

  Wouter

  Spotvogel, ik geef jou gelijk dat men niet alles zelf moet doen als je daar de kennis niet voor hebt. Mensen die zichzelf overschatten doen al gauw wat verkeerd. Wat ik bedoelde met 'dan zou ik er gisteren nog wat aan doen', is dat ik het door een vakman zou laten doen. Ik ben boer en geen elektricien. Kleine dingen die normaal gesproken niet verkeerd kunnen gaan doe ik gewoon zelf, maar voor grote dingen laat ik ook een vakman komen.
  @ Geverink, voor iemand die er verstand van heeft is werken met stroom inderdaad vrij eenvoudig. Nou zijn er in mijn conculegiale kennissenkring weinig mensen die verstand van stroom hebben, dus kan ik mij voorstellen dat zij ook een specialist laten komen, al blijkt het achteraf maar een kleinigheid.

 • no-profile-image

  harrie

  helemaal mee eens louisa. het is altijd een ander die het doet .en dan de schuld geven aan dierenrechtenorganisaties. zielig gewoon!!

 • no-profile-image

  john

  hoe komt het dat zoveel branden net op een zondag plaatsvinden?

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoezo zou het geen brandstichtende activist kunnen zijn? Blijkbaar hebben zij ook geen probleem met het in brand steken van een slagerij inclusief bovenwoning of een Volkert van der G. te plegen.

 • no-profile-image

  ??

  Spotvogel, jou "leuke"vriend Herkauwer/Anti jacht doen niks anders tegen de jagers van verdacht making zonder bewijs. Diegene die fout zijn,moeten gestraft worden, maar voor de rest, niks anders.

 • no-profile-image

  sjeng

  @spotvogel: Als jij vind dat ik me er makkelijk vanaf maak dan moet jij dan maar vinden. Ik wilde alleen maar eens een net zo onnozele reactie plaatsten als hans, welke nergens onderbouwd is. Tevens was ik benieuwd naar de reacties in deze. Laten we het over een ding eens zijn,Dierenvriend of dierhouder: BRAND WIL NIEMAND MEEMAKEN.
  Zonder een vinger uit te steken wil ik wel opmerken dat sinds de discussie over onveilige stallen het aantal stalbranden is toegenomen (althans welke in de media komen).

 • no-profile-image

  sjeng

  Geachte dierenactivisten. Ik wil mij best ontrafelen: ik kom niet uit de bioindustrie, ik heb klein gemengd bedrijf met biologische bedrijfsvoering, zoals alle activisten dit graag zien. Echter ik ben ook een moralist en een realist. Ik heb geprobeerd eenzelfde ziekmakende, inhoudsloze, gehersenspoelde meer dan domme reactie te plaatsten zoals jullie rakkers dit doen en te kijken wat er voor reacties op komen. En zie: jullie trappen er net zo hard in als de agrarische sekter reageert op jullie.
  Leuk experiment.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik moest er even over nadenken wat jij bedoeld met insteek lasdoppen. Ik heb dergelijke lasdoppen hier nooit gezien. Bij stopcontacten heb ik het door jouw genoemde insteeksysteem wel gezien. Je stript een stukje van de kabel en drukt het gestripte gedeelte in een gaatje van de conector waarin een stalen plaatje zorgt dat je het er niet meer uit kunt trekken. Dat bedoel je toch? Om de door jouw genoemde redenen gebruik ik die optie nooit maar gebruik ik de schroeven die ook op elk stopcontact zitten en een vele keren betere verbinding maken. Om draden met elkaar te verbinden gebruik ik marettes die ook wel wirenut genoemd worden om een verbinding te maken zonder weerstand. Die verbindingen liggen in water stof en luchtdichte pvc junktion boxes die met siliconenkit hermetisch worden afgesloten. Zo zijn al de verbindingen die je maakt beschermd en zien er over dertig jaar nog uit als nieuw.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hans luister: we zitten dankzij jarenlang wanbeleid in Nederland met duizenden brandgevaarlijke stallen opgescheept, die onmogelijk allemaal brandveilig gemaakt zullen kunnen worden. Op de CAH studeren de boeren/veehouders van de toekomst. Die kunnen dus ook voor een brandveiliger toekomst zorgen. Het is dan ook een prachtig initiatief om daar zo'n forumdiscussie te houden.

 • no-profile-image

  dirk

  Ik heb ook nergens gehoord dat brandstichting niet de oorzaak was!Wel uit kringen gehoord dat het hun niet slecht uitkomt dat er wat stallen afbranden!

 • no-profile-image

  ??

  Spotvogel hou je bij je leest

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Aan de paddo's gezeten ??,,?? ? En stuurD is met een T hoor!

 • no-profile-image

  Hetty

  De grote pech met CAH is, dat er zoveel jongeren tussen zitten die worden klaargestoomd om in te stappen in de industrie van veehouderij. De boeren van hart en ziel, de familiebedrijven, gaan toch echt niet hun tijd spenderen aan dat gewauwel en geronk zonder kennis van zaken.
  Wie weet is er nog iemand die Hans wil koppelen aan een flukse boeremeid, een soort Grietje zeg maar.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Helemaal mis Hollander. De sector zou eens moeten leren te Anticiperen en er niet klakkeloos van uit te gaan dat 'wat buurman overkomt zal mij nooit zal gebeuren'. Want daarin ligt al een heel belangrijk kernpunt van talloze structurele problemen in de land-/tuinbouw en de veehouderij.

 • no-profile-image

  burger

  wouter, ik denk niet dat NL, een zeer dichtbevolkt klein land, de wereldbevolking moet gaan voeden. We moeten juist een veel duurzamere en diervriendelijkere landbouw gaan stimuleren.

 • no-profile-image

  Hans

  Allemaal dood. Alle 45 duizend!!!! Voor de ZOVEELSTE keer is het dus weer helemaal mis in de bio-industrie-holocaust!! 45 duizend kippen levend verbrand en gestikt. De overheid MOET nu ZSM ingrijpen!! De hele bio-industrie zou per DIRECT stilgelegd moeten worden. Totaal verbieden deze SCHANDELIJKE bedrijfstak!!! Zo niet dan zie ik het volk in gaan grijpen. Burgerlijke ongehoorzaamheid omwille van alle dieren die als producten worden behandeld. Dit kan niet langer voortduren!! STOP de schandalige bioindustrie!!!

 • no-profile-image

  Wouter

  Ik denk niet dat dat een bewuste gedachte is van de boer van tegenwoordig. Iedereen heeft zijn eigen idee en visie in hoe hij/zij zijn bedrijfsvoering wil doen en houdt daarbij normaal gesproken ook zeker rekening met de veiligheid. Onbewust hoopt hij natuurlijk wel dat dat wat de buurman overkomt hem niet zal overkomen. Daarbij komt nog dat wanneer ik het elektrosysteem niet vertrouw, ik daar gisteren nog wat aan zou doen. Dag en nacht waakzaam zijn en hopen dat het goed gaat lijkt mij niet de oplossing.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Lie, netwerkspanning - en elektrosysteemwarmte checken is prima, maar laat boeren in hemelsnaam voor al het overige van de elektrische installaties afblijven. Daarom zou het hele systeem gesealed moeten worden! Inderdaad Wouter, ik heb het niet over een lamp of een zekering vervangen want dat kan letterlijk iedereen. Al kan een doorgebrande zekering op plaatselijke spanningsoverbelasting wijzen. Aan een (door een erkend en gecertificeerd installateur veiligheidsconform aangelegd) elektrisch systeem mogen nooit door een ondeskundige reparaties of mutaties aangebracht worden. Ik begin langzamerhand het gevoel te krijgen dat hierin namelijk nog wel eens dé oorzaak van veel stallenbranden gezocht zal kunnen worden. Beste Patrick, voor de goede zaak ben ik altijd beschikbaar, maar zoals het altijd gaat: men heeft de juiste persoon al gevonden, méént men! Persoonlijk denk ik echter dat de nieuwe staatssecretaris van LNV nog geen fietsachterlicht deugdelijk kan repareren. Laat staan dat die man ook maar iets weet van landschaps- en dierecologie, psychisch-emotionele nood onder boeren, stikstof-nitraathuishouding in dierlijke mest, uitspoelingsgevoeligheid in respectievelijk dek- en stuifzand, uitgestoven laagten, lichte zavel en ooivaaggronden. En van nog zo wat heikele dossiers. Maar onze alwetende nieuwbakken doch erg oubollige premier en zijn jezuietengemankeerde eerste secondant gaven de voorkeur aan een hobbyende kleinveehouder die bijschnabbeld op de lokale ultrakortegolf. Ik ben een wetenschappelijk gemotiveerd bestrijder van natuurontwikkelgossip zoals de Robuuste Verbindingshumbug, maar het raakte mij diep dat Bleker voor zijn stoere besluit slechts 'kostbare landbouwgrond' als doorslaggevend argument wist op te hoesten. Iemand met zulk een verbijsterende visie hoort inderdaad in dit rampenkabinet thuis! Desnoods als sluitpost!

 • no-profile-image

  leergierig

  wat bedoel je nou, spotvogel

 • no-profile-image

  Wouter

  @ Spotvogel, over 'beperken' gesproken, laat de Jezus-reacties dan ook achterwege. Afijn, ik weet ook wel dat Nederland niet de hele wereld van voedsel moet voorzien. Ik bedoelde de gehele sector in het algemeen. Zeker ben ik voor een duurzamere manier van produceren, maar dat moet niet ten koste gaan van het volume.
  Maar over brandveiligheid, in tijden van dure arbeid en kostenbesparingen zijn automatiseringssystemen gewoon nodig, ook in de pluimveehouderij. Ik zie mezelf niet de gehele dag op een stoeltje in de stal zitten de boel te controleren. En ja, elektriciteit neemt risico's met zich mee. Ook al heb je de zaak nog zo goed voor elkaar, er kan altijd iets mis gaan waar je zelf niets aan kan doen. Hoe het ook zij, mensen met het verstand op de juiste plek zijn niet gebaat bij brand

 • no-profile-image

  Marjan

  Ik denk dat het beter is om niet op hans te reageren... die doet t erom.. die wil reactie

 • no-profile-image

  W Geverink

  Beste Spotvogel. Als jij het zelfvertrouwen niet hebt om de stekker aan je scheerapparaat te vervangen en er liever een electropersoon m/v voor inhuurd wil niet zeggen dat het vervangen van een stekker moeilijk is. De angst voor het onbekende en als je geen diloma hebt kun je het niet is een heel nederlandse instelling. Waar ik in nederland werkte werd ook meteen de electricien gebeld als er iets niet werkte. Als nu als iets niet werkt pak ik de multitester. Met stroom werken is vrij eenvoudig en ik bespaar duizenden dollars per jaar door alle aanleg, onderhoud en reparaties zelf te doen. De paar tientjes waar jij het over hebt ben je kwijt aan voorrijkosten alleen, die uiteraard bij op de dikke rekening opgeteld worden.

 • no-profile-image

  dirk

  Goed Hans,zorg jij ervoor dat elke boer uitgekocht wordt dan stoppen ze vandaag nog allemaal!Of ga lekker zelf boeren,de beste stuurlui staan altijd aan de wal!

Laad alle reacties (86)

Of registreer je om te kunnen reageren.