Home

Achtergrond 219 x bekeken 1 reactie

'Boetesysteem illegale arbeid lijkt te werken'

Het harde sanctiebeleid voor illegale arbeid lijkt vruchten af te werpen.

Bij de 152 gevonden bedrijven in Zuidwest Nederland met illegale werknemers was een handjevol recidivisten, stelt de Arbeidsinspectie.

Telers riskeren met werknemers zonder werkvergunning een boete van 8.000 euro per illegaal. Bij een tweede overtreding loopt de boete op naar 12.000 euro. Als de werkgever nogmaals in overtreding gaat, volgt een strafrechtelijke vervolging. "Je zou kunnen concluderen dat de zware boetes een uitwerking hebben", zegt de woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Gemiddeld vond het WIT-team van Arbeidsinspectie, UWV en Belastingdienst vier illegalen op bedrijven.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn tien bedrijven aangegeven voor strafrechtelijke vervolging. Het ging daarbij vooral om valsheid in geschrift, gekoppeld aan ernstige onderbetaling van personeel. Zo kwam het WIT-team gevallen tegen met een netto-uurloon van € 3,50 per uur voor illegale Roemenen. "Er blijkt bij deze bedrijven ook een verschil tussen Polen en Roemenen. Polen kregen vijf euro per uur. Het wettelijk minimum is € 7,50 netto."

De inspectie kwam ook fraude tegen bij uitzendbureaus. Zo werden familieleden op de loonlijst gezet, maar uitkeringsgerechtigden aan het werk gezet. De familieleden bouwden daarmee arbeidsverleden op waardoor er valse rechten op uitkering ontstonden. In 137 gevallen werd een uitkeringsgerechtigde aangetroffen op de bedrijven die de bijverdienste niet meldden. De 67 illegaal in Nederland verblijvende werknemers zijn het land uitgezet.

In totaal legde de Arbeidsinspectie voor 2,3 miljoen euro boetes op. De Belastingdienst legde voor 10 miljoen euro correcties en boetes op voor niet afgedragen belastingen. Bij afzetorganisaties wordt verrast gereageerd. Zowel The Greenery als FresQ zegt sanctiebeleid te hebben, maar niet op de hoogte te zijn of leden betrokken zijn bij de fraude. Er vindt bovendien geen uitwisseling van gegevens met de inspectie plaats.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kees

    U stelt in uw artikel het minimum loon op 7,50 dit moet zijn 8,17!!! Volgens mij ??

Of registreer je om te kunnen reageren.