Home

Achtergrond 5 reacties

Boete van 13 miljoen voor te hoog melkquotum

Nederland krijgt van de Europese Commissie een boete van ruim 13 miljoen euro omdat het afgelopen jaar zijn melkquotum voor levering aan zuivelproducenten met 0,4 procent heeft overschreden. .

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Een jaar eerder was de boete nog 41 miljoen. De boete moet in de vorm van een "superheffing'' betaald worden door de melkveehouders die te veel hebben gemolken.

Nederland heeft ook het quotum voor rechtstreekse verkoop van melk aan de consument overschreden, wat tot een extra boete van ruim zes ton leidt.

Ook Denemarken en Cyprus worden door Brussel beboet. Het totale boetebedrag dat de Europese Commissie heeft opgelegd bedraagt 19 miljoen miljoen euro. Italië is voor het eerst wel binnen zijn melkquotum gebleven, meldde Ciolos.

De overschrijding van het quotum in de twaalf maanden van 1 april vorig jaar tot 31 maart dit jaar vond plaats bij een verhoging van het quotum met een procent. Ook dit jaar gaat het quotum weer met 1 procent omhoog. Zoals de zaken er nu voor staan worden de quota in 2015 afgeschaft.

Siem-Jan Schenk, voorzitter van de vakgroep melkveehouders van LTO-Nederland, denkt dat Nederland ook dit jaar weer afstevent op overschrijding van het quotum en dus op een nieuwe boete. Hij wijst erop dat in de hele Europese Unie de productie 7 procent onder de quotumhoeveelheid bleef en een jaar eerder was dat 4,2 procent. De Nederlandse melkveehouders pleiten dan ook voor ,,verevening'' van de quota over de landen. Dat zou ertoe leiden dat het meest geproduceerd wordt in de landen waar dat ook het meest doelmatig gebeurt.

De melkprijzen waren vorig jaar op de wereldmarkt extreem laag en dat heeft toen een rem gezet op de productie. Inmiddels zijn die prijzen weer gestegen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Als lid van L.T.O. wil ik bij deze verklaren dat de heer Siem Jan Schenk mijn belangen op deze manier niet volgens lopende afspraken wat het quotum aangaat, op een correcte manier uitdraagt. Door deze illegale uitbreiding, komt mijn uit te betalen melkprijs in gevaar, met een grote kans dat ik weer niks kan verdienen.

 • no-profile-image

  boer

  denk je nou echt dat dat beetje melk wat wij, denemarken en cyprus overschrijden iets betekent op wereld markt niveau?in percentages is dat maar een paar procent! De eerste 5 cent van je melk kun je anders al weg brengen aan quotum kosten,dat schiet wel op denk??

 • no-profile-image

  Boer

  Anne het wordt toch echt tijd om je schoolgeld terug te vorderen. Les 1: Hoe groter het aanbod, hoe lager de prijs. Dat was in de vorige eeuw zo en dat geld in deze eeuw en ook in de volgende eeuw.

 • no-profile-image

  anne

  boer brabant, je denkt toch niet serieus dat de melkprijs wordt bepaald door de omvang van het quotum. Dat was vorige eeuw.

 • no-profile-image

  HJ Olde Rechterschot

  En zo zit dat. de DDB en NMV dragen dit al jaren uit.
  Boer Brabant, ik denk dat het beter is om jou lidmaatschap van LTO op te zeggen en lid te worden van de NMV.
  Dit scheelt veel contributie en jou stem word beter gehoord dan door de geldwolven ( bestuuurders)van LTO.
  HJ Olde Rechterschot
  Heeten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.