Home

Achtergrond

Bloemenkeuring gooit hoge ogen

Op de wekelijkse keuring van de KAVB bij de CNB in Lisse gooiden lelies, siergras en sterhyacint hoge ogen.

Aan nieuwe aanwinsten in het lelie-sortiment is geen gebrek. De veredeling brengt de ene na de andere nieuwe cultivar, op zoek naar lelies die in de markt hun mannetje zullen staan. Een niet zo gemakkelijke opgave omdat het sortiment al erg breed en kwalitatief goed is. Toch worden steeds nieuwelingen gepresenteerd waarvan men veronderstelt dat deze het gaan maken. Zoals de nieuwe O.T. (Oriental x trompet) Lilium ‘Maldano’ (foto) van Marklily. Prachtig purper van kleur, een forse bloem, een fris gewas en deze lelie levert in alle bolmaten voldoende knoppen. Deze lelie ontwikkelt zich ook snel in de broei en komt een week eerder in bloei dan bijvoorbeeld Lilium ‘Robina. De cultivar wordt dit jaar voor het eerst geshowd en komt binnenkort beschikbaar voor de licenties. Marklily showt deze week nog veel meer lelie-cultivars bij de keuringszaal. Maandag waren deze nog merendeels in het knopstadium, doch in de loop van de week zullen ze zich verder ontwikkelen en kan de groei en bloei nauwgezet worden beoordeeld. Ook zijn er nog lelies in de zaal aanwezig van de vorige week gehouden speciale leliekeuring. Waaronder van Marklily L. ‘White Forever’ en de paarse L. ‘Pink Magic’ en van World Breeding Lilium ‘Doubleen’. Een lelie die zich vanuit de knop heel typisch ontwikkelt tot een dubbelbladige bloem. Heel apart.

In de categorie siergrassen bevinden zich talloze soorten en cultivars die op vele wijzen kunnen worden toegepast. Op uitgekiende plekken in de tuin, op de pot in de tuin of op het balkon en een aantal variëteiten doet het ook op de vaas bijzonder goed. Deze week zijn in de keuringszaal aardig wat soorten en cultivars te bewonderen die voornamelijk werden ingebracht door Eikholt Kwekerijen. Zoals Pennisetum alopecuroïdes ’Hameln’ met mooie korte pluimen. Een gras met een lange houdbaarheid.

Mooi zijn de knopvormige bloemetjes van Panicum virgatum ’Rehbraun’ en apart de sprieten van Carex testacia. Eikholt showt tevens Miscanthus zebrinus strictus waarvan het bonte blad in de tuin voor hoogtepunten kan zorgen, alsmede de korte pluimen van Pennisetum ’Little Bunny’ en de grote waaiervormige bloeiwijze van Miscanthus ’Silberspinne”.

De Maatschappij Veredeling Nerine (MVN) showt ook deze week weer een aantal vazen met prachtige Nerine die van buiten komen en dus niet in de kas zijn geteeld. Zoals een witte zaailing van Nerine bowdenii en Nerine elegance zalm, alsook een donkerrode Nerine bowdenii. De houdbaarheid van Nerine in de tuin maar ook op de vaas staat niet ter discussie. Die is namelijk erg lang, zoals ook de vazen met dit product onderstrepen die al drie weken in volle glorie in de keuringszaal staan.

Van het soort Scilla ofwel sterhyacint zijn ongeveer veertig soorten bekend, die afkomstig zijn uit voornamelijk Zuid-Afrika en Azië. Het zijn veelal voorjaarsbloeiers. De lichtblauwe Scilla lingulata (foto) is een van de uitzonderingen, want die staat in het najaar in volle bloei. Cees Breed toont deze week een fraai exemplaar van deze korte Scilla die wordt omvat door stevig blad. Breed heeft nog meer pijlen op zijn boog als het najaarsbloeiers betreft. Zo toont hij en prachtige oranje Oxalis massoniana en een boterbloemengele Oxalis lobata.

Ook de getoonde Crocus speciosus ’Cassiope’ mag er zijn, evenals de piepkleine, gele, Sternbergia greuteriana. En ook zijn er toch nog dahlia’s in de keuringszaal. Op veel percelen is te constateren dat de eerste nachtvoorst heeft toegeslagen en wordt er dan ook al volop gerooid. Hisko Flower heeft echter vanaf een luwe hoek toch nog de nodige bloemen kunnen snijden en showt in de keuringszaal onder andere de purperen nieuweling onder nummer 61-08, de oranje Dahlia ’Sylvia’ en de eveneens oranje, bolvormige D. ’Vrouwe Jacoba’.

De combinatie Van der Vlugt-Kops toont de meerkleurige dahlia’s ’Butterfly’, ’Pink Butterfly’ en ’Happy Butterfly’. L. van Delft tenslotte showt deze week een pot met een stevige plant van Nerine bowdenii ’Marnie Rogerson’ en een pot met de prachtige, korte, Allium thunbergii.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.