Home

Achtergrond

Bleker bikkelt voor agrobelang

De nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA’er Henk Bleker, gaat vol voor de belangen van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Dat zei hij gisteren na afloop van de overdracht van de LNV-portefeuille door Gerda Verburg aan de nieuwe bewindslieden, naast Bleker zelf minister Maxime Verhagen.

Eerder op de dag was bekendgemaakt dat de voormalig CDA-voorzitter vrijwel de hele LNV-portefeuille overneemt, behalve ’kennis en innovatie’, dat valt onder verantwoordelijkheid van Verhagen. Bleker neemt verder taken op zich die voorheen werden gedaan door de staatssecretaris van Economische Zaken.

Het energie- en innovatiebeleid valt onder Verhagen, die ook medeverantwoordelijk wordt voor de hoofdlijnen van het internationaal landbouwbeleid, de handelspolitiek en internationaal ondernemen. Volgens Bleker houdt dat in dat hij dit soort zaken afstemt met Verhagen en dat ze handelsmissies verdelen.

De staatssecretaris vertegenwoordigt Nederland op EU-landbouwraden. Hij mag zich in het buitenland minister noemen. Bleker is ervan overtuigd dat hij in Brussel een voldoende sterke positie voor Nederland kan verwerven. ”Ik zal mij niet schamen om bikkelhard voor nationale agrarische belangen te vechten.”

Bleker zei dat hij snel duidelijkheid wil geven over de Hedwigepolder en over de robuuste verbindingszones, die het kabinet wil schrappen. Datzelfde geldt voor ’plussen’ op Europese natuurregels. ”Ik wil kijken of die zijn weg te werken ten gunste van meer vrijheid voor ondernemers”, aldus Bleker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.