Home

Achtergrond 2404 x bekeken

Bittere stof helpt tegen verenpikkerij

Verenpikkerij bij kippen kan worden gehalveerd wanneer het verenpak wordt besproeid met een bittere stof.

Nadeel is wel dat je die behandeling moet blijven herhalen, aldus Bas Rodenburg van de Wageningse leerstoelgroep Fokkerij en Genetica. De kippen leren het pikken niet af.

"We hadden de hoop dat als je ze als kuiken één keer besproeit, dat ze dan op jonge leeftijd leren dat veren vies zijn en dat de rest van hun leven onthouden. Maar zo werkt het helaas niet", aldus Rodenburg. Kippen zijn te onderzoekend en proberen steeds weer opnieuw dingen uit.  In het wild besteden ze ook meer dan zestig procent van de tijd aan krabben en pikken, weet hij.

Rodenburg en zijn Duitse collega Alexandra Harlander deden een experimenteel onderzoek met twee kippenlijnen uit een Deens fokprogramma: één lijn die geselecteerd was op verenpikkerij, en één die was gefokt op weinig pikgedrag. De veren werden gesprayd met de bittere stof quinine. In beide groepen werd het pikgedrag met de helft teruggedrongen, maar dan moest het sprayen wel elke twee weken worden herhaald. Rodenburg: "Bij de echt gekke verenpikkers, die de veren eruit trekken en opvreten, gaf dit goede resultaten." Hij verwacht ook dat kannibalisme daardoor afneemt, omdat dat vaak begint op kale plekken na verenpikkerij. De bittere stof had overigens geen negatieve gevolgen voor het poetsgedrag van de hennen.

Hoewel het sprayen steeds moet worden herhaald, biedt het in elk geval perspectief voor pluimveehouders die kampen met ernstige pikkerijproblemen, aldus Rodenburg. "Je zou bijvoorbeeld in volièrestallen kunnen denken aan het vernevelen van een bittere stof middels een leiding boven de zitstokken, of via een rugspuit." Hiervoor zou het toegestane (en betaalbare) middel Bitrex kunnen worden gebruikt.

Naar de bestrijding van verenpikkerij wordt al heel lang onderzoek gedaan. Duidelijk is dat omgevingsverrijking, zoals in de nieuwe Rondeelstal, wel helpt. "Daar moeten we van leren, en voorzichting die richting op bewegen", meent Rodenburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.