Home

Achtergrond 257 x bekeken 2 reacties

'Biodiversiteit neemt sowieso af'

Het verlies aan natuurlijke soorten en ecosystemen is voorlopig niet te stoppen.

Met aanvullende maatregelen kan dat verlies tussen 2000 en 2050 wel worden gehalveerd.

Dat concludeert het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) in een studie naar opties voor biodiversiteitsbeleid wereldwijd. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de milieu-organisatie van de Verenigde Naties, Unep.

Behoud van biodiversiteit wordt nu vooral nagestreefd via het beschermen van natuurgebieden en het beperken van ontbossing. De achteruitgang van soorten en leefgebieden is hierdoor ruim 10 procent tussen 2000 en 2050.

Met extra maatregelen kan de daling worden teruggedrongen tot circa 5 procent. De landbouw heeft hierbij een cruciale rol te vervullen. De opbrengst per hectare moet omhoog, met name in ontwikkelingslanden. Dat kan door een intensievere productie.

Westerse landen kunnen de voedselverspilling tegengaan; eenderde van het voedsel wordt er nu weggegooid. Wereldwijd zou men moeten overstappen op een ’gezonder dieet’, met minder rood vlees, aldus het PBL. Voor de productie van rood vlees is immers veel grond nodig.
LNV-topambtenaar André van der Zande, die het rapport in ontvangst nam, sprak van een Hercules-opgave om de achteruitgang van de natuur tegen te gaan. Dat is in ieders belang, meent hij, ook van de landbouw die zonder biodiversiteit niet kan produceren.

Het onderzoek wordt besproken op de biodiversiteitstop, later deze maand in het Japanse Nagoya. De EU wil de achteruitgang van soorten binnen de eigen grenzen in 2020 hebben gestopt.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jeroen

    "Westerse landen kunnen de voedselverspilling tegengaan; eenderde van het voedsel wordt er nu weggegooid". Hier ligt inderdaad een probleem. In de horeco gaat veel hoogwaardig voedsel (dan doel ik oa. op weggegooid en bedorven eten in restaurants) verloren. Dit voedsel is wel geproduceerd en die energie is daarmee verspilt geweest. Ik denk dat veel ondernemers beter kunnen omgaan met dergelijke afvalproducten.

  • no-profile-image

    Leen

    Schaamluis schijnt er ook al niet meer te zijn. O, o, wat een achteruitgang in de biodiversiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.