Home

Achtergrond 4 reacties

Bezuiniging treft Staatsbosbeheer Biesbosch

Bezuinigingen bij de overheid zijn de belangrijkste oorzaak dat Staatsbosbeheer het goedlopende bezoekerscentrum aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch in Drimmelen moet sluiten.

Geen enkele partij is bereid 1,5 tot 2 ton euro per jaar uit te trekken om het centrum open te houden, zei Henkjan Kievit, directeur Zuid van Staatsbosbeheer, woensdag.

”Het is heel erg jammer, want nu is er aan de Brabantse kant van dit bijzondere wetland geen officiële ingang meer”, aldus Kievit. ”De gemeente Dordrecht financiert wel een kleiner centrum aan de Zuid-Hollandse kant van het nationale park.” Het bezoekerscentrum trok jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers en bestond al twintig jaar. Het centrum gaat op 31 december van dit jaar dicht.

Staatsbosbeheer heeft het bezoekerscentrum tien jaar geleden overgenomen van het natuur- en recreatieschap Nationaal Park De Biesbosch met een exploitatieovereenkomst voor tien jaar. Nu die afloopt, blijkt er nergens geld te vinden te zijn om het centrum open te kunnen houden. Staatsbosbeheer heeft daar zelf ook niet voldoende middelen voor.

De personeelsleden in vaste dienst krijgen een andere functie binnen de organisatie. De collectie van het centrum zal volgens Kievit worden opgeslagen. Staatsbosbeheer wil ergens aan de rand van de Biesbosch een leslokaal huren om de ruim vierduizend schoolkinderen die jaarlijks aan een educatief programma deelnemen, toch te kunnen ontvangen. Vanuit dit lokaal zouden ook excursies moeten starten. Het pand van het bezoekerscentrum wordt verkocht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Sjeng, de algemeen directeur van SBB was bijvoorbeeld tientallen jaren topambtenaar LNV met de functies DG en later SG. Die verdient zeker 2x de Bakellende norm. En dat is hem aan te zien. Een echte Redneck! Sorry: speknek! Maar dan nog: op een steenworp afstand liggen de Amercentrale Geertruidenberg, het bomvol gebouwde industriepark Oosterhout-Made en het industrieterrein Moerdijk. Zou het nou echt niet mogelijk zijn om daar een paar ton subsidie bij elkaar te krijgen? En zoals Jeroen zegt: vraag een klein bedrag aan entree en het gat is gedicht. Moet je kijken wat men voor een dagje Efteling betaalt.

 • no-profile-image

  geen boer

  tuurlijk is hier een oplossing voor te vinden, maar de hoge bazen met hun risico- en prestatieloze top-renumeraties willen zielig zijn richting het publiek; "kijk eens hoe guur die rechtse wind!" Zoals eerder hier gezegd; uiteraard staat hun eigen beloning niet ter discussie. Bah.

 • no-profile-image

  sjeng

  Zelfs de hoogstbetaalden binnen staatsbosbeheer willen geen fractie van hun inkomen afstaan (ca 10 %) om dit gat op te vullen. Hun eigen gat moet gul gevuld blijven. De staat is het schuld. Huns salaris moet buiten de discussie blijven.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Sjeng juist, maar het meest verbazend is, 70.000 bezoekers, vraag 3 euro... dan ben je er...
  A natuur is niet rendable
  B mijn oplossing is vast bekeken,dus ze komen tot de conclusie dat mens geen ruk uit wil geven aan natuur, dit verwoord zich dus in een politiek,die er goed aan doet, geen subsidie voor dit te geven?
  Dus wat er krom aan?

Of registreer je om te kunnen reageren.