Home

Achtergrond 1 reactie

Betere ambiance goed voor eetpatroon ouderen

Ouderen in een verzorgingshuis eten meer als ze de maaltijd in een betere ambiance krijgen aangeboden en zelf kunnen opscheppen.

Dat blijkt uit een praktijkproef van de Wageningen Universiteit die afgelopen zomer is gehouden op twee locaties van BrabantZorg in Veghel en Oss in strijd tegen ondervoeding bij ouderen. De resultaten werden vandaag in Veghel gepresenteerd.

De 28 ouderen van de Watersteeg in Veghel kregen vier maanden lang een chiquere middagmaaltijd aangeboden. De tafel was feestelijk gedekt met een tafelkleed en een katoenen servet. De ouderen kregen een aperitiefje in plaats van soep en kregen een kopje koffie met lekkernij toe. Het warme middagmaal bestond bovendien voor een groter deel uit biologische producten.

De bewoners aten 32 procent meer groenten, 29 procent meer zetmeel en 76 procent meer appelmoes. Aan het eind van de proef was hun lichaamsgewicht met gemiddeld een halve kilo gestegen. De controlegroep in Oss was in dezelfde periode gemiddeld een halve kilo afgevallen. Het beoogde effect werd bereikt. Bovendien was de maaltijd in Veghel weliswaar 1 euro per persoon duurder maar de instelling bespaarde meer geld op dieetproducten.

De bewoners in Veghel waren bovendien meer tevreden. Ze zaten langer aan tafel, beleefden het diner als korter en waren tevreden over de hoeveelheid eten. Minister Gerda Verburg kondigde vandaag in Veghel vervolg van het onderzoek aan. De ministeries van LNV en VWS gaan de komende drie jaar het effect meten van een goede maaltijd op medicijngebruik.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    agrarisch ondernemer

    Als straks maar niet alle credits naar de biologische produkten gaan. Waarom niet alleen de ambiance verbeterd? Dit wordt straks door de extremitische milieumaffia (PvdD) weer uitgelegd als een tekortkoming van de gangbare produkten, wedden? Maar die zitten waarschijnlijk al achter dit onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.