Home

Achtergrond 186 x bekeken 3 reacties

'Bescherming natuur alleen redt soorten niet'

Het beschermen van waardevolle natuurgebieden alleen is niet voldoende om de afname van dieren- en plantensoorten tegen te gaan.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vandaag verschenen rapport over de zogeheten biodiversiteit. Volgens het bureau heeft een combinatie van maatregelen veel meer effect en kan daarmee het verwachte verlies aan soorten tot 2050 worden gehalveerd.

Het PBL stelt een pakket maatregelen voor gericht op verandering van consumptie en productie. Een daarvan is vermindering van de vleesconsumptie. Verder ziet het bureau heil in onder meer duurzame visserij, tegengaan van ontbossing, modernere landbouwmethoden en een effectievere bosbouw.

"Deze maatregelen, in combinatie met het beproefde beschermen van specifieke soorten en ecosystemen, bieden perspectief op een forse beperking van het verlies aan biodiversiteit in 2050'', aldus het planbureau. De organisatie meldt meteen dat er "ook zeer aanzienlijke negatieve gevolgen'' zijn door het pakket maatregelen. Zo is bijvoorbeeld een "forse beperking van de visvangst'' nodig met de nodige gevolgen voor vissers en is veel geld nodig voor nieuwe manieren van landbouw. "En veel consumenten eten graag vlees; zij zullen het een gemis vinden als ze hun vleesconsumptie echt moeten minderen'', voorspelt het bureau.

2010 Is uitgeroepen tot Jaar van de Biodiversiteit. Van 18 tot en met 29 oktober is er in het Japanse Nagoya een VN-top over biodiversiteit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ik ben benieuwd hoe de >modernere< landbouw methodes er uit zien? Zou dit samen met andere voorgestelde maatregelen, het milieu weer terug brengen in de tijd waarin de bedreigde soorten niet bedreigd werden? Klein reken voorbeeld, als we allemaal 25 5 minder vlees eten is er over ca. 20 jaar net zo veel of meer vlees nodig dan nu alleen al van wege de groei van de wereld bevolking.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Han dit is zo onderzoek waar voor ze begonnen het antwoord al klaar stonden.
  De natuur verandert, zie laatst een stukje nieuws over een paddestoel die verdwenen was weer terecht was.
  De natuur gaat mee in het proces,zie de verandering in jaar getijden,tempreturen en neerslag etc etc

 • no-profile-image

  gert

  veel dieren worden ook doodgereden door auto,s maar daar praat men liever niet over,kijk maar langs de wegen,de meeste egels vinden daar ook hun eind

Of registreer je om te kunnen reageren.