Home

Achtergrond

Beperkte deelname

Het ministerie van landbouw en de aanbieders van een brede weersverzekering gaan in overleg over aanpassingen van de verzekeringsvoorwaarden. Volgens het huidige systeem komt de verzekering niet van de grond. Slechts enkele honderden ondernemers hebben dit jaar een brede weersverzekering afgesloten.

Het aantal claims als gevolg van extreem weer lijkt tot nu toe beperkt: daar waar de schade door regenval optrad, waren de ondernemers doorgaans niet verzekerd.

Gebrek aan belangstelling werd vooral geweten aan de grote bedragen die ondernemers moesten voorschieten: de premie moet in juli betaald worden, terwijl de subsidie pas tegelijk met de toeslagrechten wordt uitbetaald. Het ministerie en de verzekeraars kijken nu of het systeem zodanig kan worden aangepast dat de ondernemers alleen nog een nettopremie betalen.

De belangstelling voor een brede weersverzekering blijft een grote risicofactor: een grootschalige deelname op basis van vrijwilligheid lijkt niet haalbaar. Ondernemers gaan niet uit solidariteit verzekeren. De premie voor een weersverzekering zal dus hoog blijven, omdat eventuele schade door een beperkt aantal verzekeraars gedragen wordt. Velen zullen ervoor kiezen het risicio zelf te dragen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.