Home

Achtergrond 316 x bekeken

Belgische veilingen: 37 procent hogere prijs glasgroente

Belgische veilingen hebben gezamenlijk tot 15 september voor 333 miljoen euro glasgroente verkocht.

In 2009 was dat 243 miljoen euro. De omzetstijging van 37 procent komt geheel op het conto van het prijsherstel. Uit de gegevens van de veilingen blijkt dat de aanvoer vrijwel gelijk ligt aan het peil in 2009. De prijs stijgt dus ook met 37 procent ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit gegevens van de Boerenbond die de omzetgegevens gebruikt in een voorlopige inkomens- en omzetschatting voor de Belgische land- en tuinbouw.

De omzet vollegrondsgroente van de veilingen groeide dit jaar zeven procent naar 211 miljoen euro. Hier valt een prijsstijging van zes procent op ten opzichte van 2009 en een volumestijging van twee procent.

Bij champignons is een licht hogere prijs de reden van de beperkte omzetstijging. De omzet van de Belgische veilingen is met 35 miljoen euro overigens beperkt.

De grootste schommeling is zichtbaar bij peren. De Belgische veilingen zetten ruim twee keer zoveel peren af in 2010 als in 2009, maar de prijs lag ook bijna op de helft van het gemiddelde in 2009. Dat deed de perenomzet van veilingen groeien met 11 procent.

Voor aardbeien is de prijsstijging van 20 procent vooral verantwoordelijk voor de omzetstijging van 23 procent. De aanvoer groeide dit jaar 2 procent.

Bij sierteelt is de omzet vrijwel gelijk aan 2009. De totale groentenomzet lag tot 15 september op 686 miljoen euro, de omzet in sierteeltgewassen blijft op 500 miljoen euro steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.