Home

Achtergrond 217 x bekeken

België schaft verplichte blauwtongvaccinatie in 2011 af

De Belgische Raad van het sanitair fonds heeft unaniem besloten om de verplichte vaccinatiecampagne tegen blauwtong in 2011 niet te verlengen.

Dit doet de Raad omdat dit jaar nog geen geval van het blauwtongvirus onder het Belgische vee-, geiten- en schapenbestand is vastgesteld. Federaal minister voor Landbouw Sabine Laruelle aanvaardt deze opschorting, maar benadrukt dat vaccinatie in 2010 wél verplicht blijft.

Blauwtong of catarrale koorts werd in België voor het eerst aangetroffen eind 2006. De ziekte was verantwoordelijk voor enorme schade aan Belgische vee-, geiten- en schapenfokkerijen. In 2008 lanceerde federaal minister Laruelle een verplichte vaccinatiecampagne tegen de ziekte. De campagne wordt gefinancierd door Europa, de federale staat en het sanitair fonds. In 2009 en 2010 werd ze verlengd, maar voor 2011 zal dit niet het geval zijn.

“Dankzij het gezamenlijke optreden van de fokkers, de dierenartsen en het Voedselagentschap heeft deze vaccinatiecampagne zijn vruchten afgeworpen en werd het virus dit jaar niet meer vastgesteld”, stelt Laruelle. In 2010 blijft vaccinatie echter wel verplicht, en fokkers die dat wensen kunnen volgend jaar hun dieren vrijwillig inenten.

Laruelle nuanceert nog dat vaccinatie in 2011 wel verplicht blijft voor dieren die worden geëxporteerd naar landen waar het virus niet werd vastgesteld, zoals Italië. “Zij moeten nog steeds ingeënt en gecertificeerd worden door de bedrijfsdierenarts, zolang België niet officieel ziektevrij wordt verklaard.”

Om die officiële status te verkrijgen en om snel te kunnen reageren wanneer blauwtong opnieuw de kop opsteekt, stelt het Voedselagentschap een bewakingssysteem in. Dit betekent dat regelmatig bloedstalen van jonge dieren zullen worden getest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.