Home

Achtergrond 234 x bekeken

België past kwekersrecht aan

België heeft de wetgeving over kwekersrecht aangepast aan het Upov-verdrag.

België was de laatste van de 67 lidstaten van Upov die het verdrag nog moest omzetten in nationale wetgeving. Kweekbedrijven hebben hier jarenlang op aangedrongen bij de Belgische overheid omdat ze licenties misliepen.

Upov is de internationale organisatie voor de bescherming van het kwekersrecht. Ook in België wordt het kwekersrecht nu 25 jaar beschermd. Dat was 20 jaar. Verder is beter omschreven wie de kweker is, wat een ras is en wanneer een boer eigen geteeld zaaizaad of pootgoed mag gebruiken.

Het Upov-verdrag dateert van 1991. Omdat België de omzetting nog niet had geregeld gold daar nog het oude Upov-verdrag uit 1961. Daardoor werden in België steeds minder kwekersrechten voor nationale bescherming aangevraagd. Vorig jaar is geen enkele nationale aanvraag meer ingediend. Bovendien liepen veredelingsbedrijven inkomsten mis uit licenties door de onduidelijke regels over eigen gebruik van zaaizaad en pootgoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.