Home

Achtergrond

'Behoud landschap in 2040 niet alleen meer taak boer'

Het is in 2040 niet langer vanzelfsprekend dat boeren de bezitter en beheerder van het landschap zijn.

Op het platteland ontstaan nieuwe verhoudingen, waarbij het behoud en beheer van waardevolle landschapselementen ook door andere plattelandsbewoners wordt overgenomen. Dat stelt Peter Kuenzli, die vandaag in Arnhem sprak op een congres van de tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland.

Kuenzli werkt als adviseur voor onder meer gemeenten. Hij liet als voorbeeld een project zien in het Overijsselse Tubbergen, waar een cultuurhistorisch interessant boerenerf wordt omgezet in een woonvorm met acht appartementen. De bewoners zijn gezamenlijk eigenaar van het erf. Maar ze zorgen ook langdurig voor het onderhoud van een aantal landschapselementen, waarvan ze zelf eigenaar zijn. De eigenaren van het zogenoemde knooperf zorgen ook voor het behoud of de aanleg van wandel- en fietspaden.

Boeren in de omgeving stoten een deel van de landschapselementen af, en kunnen hun bedrijf vergroten met grond dat bij het bedrijf hoorde. Het knooperf lost het probleem op dat vrijkomende agrarische gebouwen eigenlijk te groot zijn om door burgers bewoond te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.