Home

Achtergrond

Begroting aangepast voor eerste bezuinigingen

Het kabinet heeft vandaag de begroting van volgend jaar aangepast om de eerste bezuinigingen te kunnen doorvoeren.

Het gaat in totaal om 170 miljoen euro, die geschrapt worden binnen de subsidies, bij ontwikkelingshulp en door in te zetten op het niet verhogen van de ambtenarensalarissen.

Vicepremier Maxime Verhagen meldde de wijzigingen vrijdag na de ministerraad, die hij voorzat omdat premier Mark Rutte op de EU-top in Brussel is.

Het kabinet wil de komende jaren fors snijden in tal van subsidies, volgend jaar al voor 170 miljoen. In totaal loopt dat op tot 1 miljard euro. De eerste besparingen zijn nu ingezet door de begroting te wijzigen die nog door het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie was ingediend.

Subsidies waarin nu al gesneden gaat worden, zijn die op de podiumkunsten, elders in de cultuursector en op innovatie. Bij ontwikkelingssamenwerking wordt het budget verlaagd van 0,8 procent van het bruto binnenlands product naar 0,7 procent. Voor volgend jaar betekent dat een verlaging van rond de 340 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.