Home

Achtergrond

Bazen hulporganisaties verdienen te veel

Zeven hulporganisaties betalen hun directies lonen uit die boven het salaris van een directeur-generaal op een ministerie uitkomen (124.073 euro bruto).

Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten verrichten naar de inkomens bij ontwikkelingsorganisaties die in 2009 meer dan 500.000 euro subsidie ontvingen uit het budget van het departement.

Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlanse Zaken) heeft dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer gemeld na een verzoek daartoe van de ChristenUnie, SP, PvdA, SGP, VVD en GroenLinks. Volgens hem voldoet meer dan 90 procent van de meer dan honderd onderzochte organisaties aan de DG-norm, die vanaf volgend jaar ingaat.

Deze salarisnorm zal leidend zijn voor organisaties om in aanmerking te komen voor subsidie vanaf 2011 via het zogeheten medefinancieringsstelsel-II (MSF), aldus Knapen. De Tweede Kamer heeft daar ook op aangedrongen. Binnenkort vallen de besluiten over de toekenning van de bijdragen. De DG-norm moet blijven gelden tot 2015 en als blijkt dat een hulporganisatie toch te hoge salarissen uitkeert, volgen sancties, aldus Knapen.

Het was al bekend dat de SNV en het Nederlandse Rode Kruis boven de gewenste norm uitkwamen. De andere organisaties zijn de Dutch Employers Cooperation Programme, Pharm Access Foundation, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het Global Reporting Initiative en het UNESCO-IHE Institute for Water Education. De twee laatste zijn vestigingen in Nederland van buitenlandse organisaties. Eén organisatie, Mundial Productions, gaf geen informatie en zal daar opnieuw om worden gevraagd.

Knapen schrijft dat in ieder geval bij de SNV, dat jaarlijks miljoenen ontvangt van het rijk, het teveel betaalde salaris kan worden verrekend met de toegekende subsidie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.