Home

Achtergrond

Barendrecht eist helderheid over CO2-opslag

Barendrecht wil van het nieuwe kabinet zwart op wit weten of de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 definitief van de baan is.

Wethouder Stephanie ter Borg (VVD) stuurt daarover op korte termijn een brief aan de nieuwe bewindslieden, zo heeft de gemeente woensdag laten weten.


De gemeenteraad schaarde zich dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering achter een motie om duidelijkheid te krijgen over hoe het komende kabinet denkt over CO2-opslag. In het regeerakkoord staat letterlijk: ,,Opslag van CO2 kan ondergronds plaatsvinden met inachtneming van strenge veiligheidsnormen en lokaal draagvlak.’’


Dat laatste ontbreekt in Barendrecht. Inwoners maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat hun huis in waarde daalt. De gemeente gaat er daarom van uit dat de opslag van de baan is. Maar omdat dit niet zo letterlijk is opgenomen in het regeerakkoord, hoopt de gemeente daarover alsnog duidelijkheid te krijgen.


De Tweede Kamer steunde het plan in eerste instantie, maar uiteindelijk viel de meerderheid weg. Toen werd afgesproken geen onomkeerbare stappen te nemen en definitieve besluitvorming over te laten aan een nieuw kabinet en een nieuwe Tweede Kamer. Wel is doorgegaan met planning en voorbereiding.


De opslag van CO2 is onderdeel van de doelstelling om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door ondergrondse CO2-opslag in bijvoorbeeld oude gasvelden of onder de zeebodem komen de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.