Home

Achtergrond 2 reacties

Ban Ki-moon waarschuwt Europeanen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft gewaarschuwd voor de manier waarop Europa met immigranten omgaat.

De uitdaging van de 21e eeuw is tolerantie en niet uitsluiting, aldus Ban vandaag in Straatsburg tijdens zijn eerste bezoek aan het Europees Parlement.

De VN-topman zei zeer bezorgd te zijn dat de situatie voor immigranten de afgelopen jaren niet is verbeterd. Hij bekritiseerde personen die inspelen op de angsten van anderen en met de vinger naar immigranten wijzen. Zij verwijten immigranten dat die Europese waarden schenden, terwijl ze dat met hun uitlatingen zelf doen, zei hij.

Europa kan zich geen vooroordelen veroorloven die kortzichtig maken en haat kweken. De wereld kan zich geen dergelijk Europa veroorloven, aldus Ban.

Volgens hem hebben immigranten buitensporig vaak te kampen met werkloosheid, discriminatie en minder kansen op school en werk. Zowel immigranten uit Europa als elders hebben ermee te maken. Belangrijkste doelwit zijn islamitische migranten, constateert Ban.

De VN-chef verwees naar de speech van zijn voorganger Kofi Annan bijna zeven jaar geleden voor het Europees Parlement. Annan deed destijds de oproep aan Europa de kans te grijpen die immigratie kan bieden. Hij pleitte ervoor weerstand te bieden aan degenen die "nieuwkomers'' demoniseren als "de anderen.''

Volgens Ban is er nu, zeven jaar later, reden tot grote bezorgheid. Hij sprak over een "gevaarlijke tendens'', verwijzend naar een nieuwe politiek van polarisatie. Dergelijke beleidsmakers misbruiken liberale waarden voor niet-liberale doelstellingen, aldus de VN-topman: "De donkerste pagina's van de Europese geschiedenis zijn in een dergelijke taal geschreven.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    hij moet eerst maar eens de dictatuur en corruptie in de arme landen uitbannen,dan zijn er al veel problemen opgelost

  • no-profile-image

    jan warmenhuizen

    Precies Gert, bovendien wordt het immigratieprobleem vooral door de VN-handvesten veroorzaakt. Eén wereld voor alleman klinkt alleen maar mooi in plenaire zittingen in New York. Er is vanzelf geen secretaris generaal die in een allochtonenwijk woont!

Of registreer je om te kunnen reageren.