Home

Achtergrond

Bacterie Lyempf geen ziekteverwekker

Zuivelverwerker Lyempf in Kampen heeft te maken gehad met besmetting van melk door de bacterie B Amylovorans en niet door B Cereus.

Dit meldt algemeen directeur Robert-Jan Bannink in een reactie op berichtgeving vorige week. Hij weerspreekt dat dit tot grote problemen heeft geleid, omdat de gevonden bacterie niet ziekteverwekkend is. Feit is wel dat het bedrijf geen vloeibaar product meer levert aan Nutricia Zoetermeer. Nutricia is echter nog wel klant van Lyempf, wordt gesteld.

Door de aanwezigheid van B Amylovorans werden bij "een klant" wel problemen veroorzaakt, meldt hij. "Als service" heeft Lyempf vervolgens onderzocht hoe dit probleem kon worden voorkomen. Het blijkt in de praktijk echter erg moeilijk om van die bacterie af te komen, omdat die hitteresistent is, meldt Bannink. Verwijderen is volgens hem echter ook alleen van belang in vloeibaar product.

B amylovorans kan leiden tot bederf, maar alleen als die in grote hoeveelheden voorkomen. Dat is volgens de directeur niet het geval. In poeders, zoals Lyempf nu produceert, is er geen enkel kwaliteitsprobleem, zegt Bannink. Het product voldoet aan alle kwaliteitseisen, zowel de wettelijke als de extra eisen die afnemers stellen. Vloeibaar product wordt niet meer geleverd aan Nutricia Zoetermeer omdat die, zoals genoemd, een extra behandelingsslag behoefde. Lyempf heeft wel gekeken naar de optie om een bactofuge in te zetten, maar heeft besloten dat toch niet te doen. Het is voor de poederbereiding niet noodzakelijk, zo wordt gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.