Home

Achtergrond

BSE bij koe in Brabant

Bij een dertienjarige koe in het Brabantse Odiliapeel (gemeente Uden) is BSE vastgesteld.

Het dier is op 4 oktober op het bedrijf overleden. Het BSE-geval is aan het licht gekomen dankzij de tests bij kadavers. Het is het tweede BSE-geval dit jaar in Nederland.

De besmette koe is op 4 juni 1997 - voordat het diermeelverbod van kracht werd - geboren op het bedrijf waar het nu nog stond. Op het bedrijf worden drie andere dieren uit voorzorg geruimd. Het gaat om één nakomeling jonger dan twee jaar en twee oudere koeien, die het zelfde voer hebben gegeten in als de besmette koe tijdens haar eerste levensmaanden.

Tot nu toe zijn in Nederland 89 BSE-gevallen vastgesteld. Twee daarvan betroffen Belgische dieren die in Nederland werden geslacht. Daarnaast is in het buitenland bij zeven van oorsprong Nederlandse dieren BSE aangetroffen.

Verreweg de meeste besmette dieren zijn geboren in 1996 (32) of 1997 (14). Tot nu toe is in Nederland geen BSE vastgesteld bij dieren die zijn geboren na 2001.

Of registreer je om te kunnen reageren.