Home

Achtergrond 234 x bekeken 2 reacties

Antibiotica? Alleen als ’t moet

Antibiotica zijn geen makkelijk doekje voor ’t bloeden. Standaard gebruik is uit den boze.

Voervoorlichters herkennen dit misschien wel. Probleem: kuchje in de stal met varkens of biggen. Oplossing: gemedicineerd voer met behulp van een attest bij de dierenarts. Natuurlijk werd óók gekeken naar de oorzaken van dat kuchje in de stal. Er is wat afgerookt om te achterhalen waar de lucht ‘viel’ en waar te weinig lucht kwam. Maar wees eerlijk: voer met oxytetra was een probaat middel. Kuchje weg, de boer was tevreden.

Vanaf volgend jaar kan dit echter niet meer. De Nederlandse diervoederindustrie (Nevedi) werkt aan een verbod op gemedicineerd voer in 2011. Bij de productie van gemedicineerd voer ‘versleept’ altijd een beetje antibiotica. Dat komt terecht in niet-gemedicineerd voer. En dat werkt resistentie van bacteriën in de hand.

Nu klinkt het Nevedi-besluit heel ferm en verantwoord. Maar het lijkt vooral ingegeven door de angst dat de EU binnenkort de normen voor versleping flink zal aanscherpen. Maar dit terzijde. Waar het om gaat is dat op de site van Nevedi staat dat er voor alle gebruikte typen antibiotica water-oplosbare alternatieven zijn. Het gevaar bestaat dat dit signaal wordt vertaald naar: ‘als antibiotica niet door het voer kunnen, doen we ze gewoon door het drinkwater’. Dat is fout. Niet alleen omdat het antibioticagebruik in 2013 met 50 procent moet zijn gedaald tot het niveau van 1999. Maar vooral omdat iedereen in de keten moet beseffen dat antibiotica geen gemakkelijk doekje voor het bloeden zijn, maar middelen die alleen ingezet moeten worden als het echt niet anders kan.

En dat het anders kan, blijkt uit het relaas van een varkenshouder deze week in Boerderij. Door gebruik van probiotica en strakke hygiëne heeft hij de dagdosering (maat voor antibioticagebruik) teruggebracht van 47 in 2008 naar slechts 3 in de eerste acht maanden van dit jaar. Daar verdient hij zomaar €15.000 op jaarbasis mee, dus ook nog eens goed voor de portemonnee. Een goed voorbeeld dat hopelijk goed doet volgen.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Luna

  Misschien een goed idee, de varkens het groente en fruitafval wat er teveel wordt ingekocht in de supers, te voeren aan de varkens is gezond en fijner voor de dieren.
  Maar vergeet niet om ze dan ook te laten modderen..

 • no-profile-image

  agrarisch ondernemer in de sector dierveredeling

  Rinus zo makkelijk is het niet, de varkenssector gebruikt op dit moment al 40% minder attesten. De varkenssector is zijn antibiotica gebruik al flink aan het minderen, maar..... Net als de boer die jij aanhaald heb ik ook al een flinke vermindering bereikt, maar we moeten opletten dat we wel MOGEN blijven gebruiken. Dus dat we niet te ver doorschieten. Want na alle halleluja dat dit zomaar mogelijk is komt er een keer een terugslag (eigen ervaring) en dan gaat er nog al wat extra antibiotca doorheen, omdat de dieren dan ook zieker worden doordat je niks meer preventief gebruikt.
  Dus dat we preventief minder gaan gebruiken is niet zo moeilijk (ook door meer entingen toe te passen) maar dat het totale gebruik zo makkelijk naar beneden kan valt nog te bezien. Het moet, maar makkelijk zal het niet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.