Home

Achtergrond 161 x bekeken

Amsterdamse krakers verliezen kort geding

Vier Amsterdamse krakers hebben het kort geding dat ze aanspanden tegen de Nederlandse staat verloren.

De vier hadden een verbod geëist op het ontruimen van drie kraakpanden in de hoofdstad op strafrechtelijke gronden.

De rechtbank in Amsterdam deed vrijdag uitspraak en veroordeelde de krakers tot het betalen van ruim duizend euro aan juridische kosten.

De krakers, verenigd in het collectief Schijnheilig, wilden van de rechter horen of het ontruimen van kraakpanden wettig is. Ze vinden ontruiming een grove schending van het grondrecht op huisvrede en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het zogenoemde huisrecht waarborgt.

De eisers wilden dat een rechter over een voorgenomen ontruiming zou oordelen, voordat de ME binnenvalt. De rechtbank wees deze vordering af. Volgens de rechter mag de politie kraakpanden ontruimen als sprake is van een strafbaar feit (kraken). Dit is, anders dan de krakers hadden gesteld, niet in strijd met het Europees verdrag. Volgens de rechter is inbreuk op het grondrecht van huisrecht toegestaan ,,in het belang van het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten.''

Kraken is sinds 1 oktober strafbaar. De gemeente Amsterdam heeft zich voorgenomen tweehonderd kraakpanden te ontruimen op grond van de antikraakwet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.