Home

Achtergrond

Alleen Brussel kan asielbeleid aanscherpen

Alleen de Europese Commissie kan voorstellen om het asielbeleid in de EU aan te scherpen.

Lidstaten kunnen wel veranderingen opperen of achter de schermen druk uitoefenen, maar slechts de verantwoordelijke eurocommissarissen Viviane Reding (Justitie) en Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) kunnen het initiatief nemen.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft dat vandaag gezegd in reactie op het akkoord dat VVD, CDA en PVV zijn overeengekomen. Dat bevat maatregelen om het asielbeleid strenger te maken, zoals het uitzetten van vluchtelingen die onvoldoende hun best doen om in te burgeren.

Mulder, sinds 1994 met een kleine onderbreking Europarlementariër, acht pogingen van Nederland om het Europese asielbeleid aan te scherpen "niet helemaal kansloos'', maar het zal veel gelobby in Brussel vergen. "Mark Rutte zal veel moeten bellen met Neelie Kroes.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.