Home

Achtergrond 287 x bekeken

Al honderden bijenvolken geadopteerd

Meer dan vijfhonderd bijenvolken zijn al geadopteerd of cadeau gedaan sinds het begin van de adoptieactie ruim een maand geleden. Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Adopteer een Bijenvolk laten weten.

Het initiatief is vooral bedoeld om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar de oorzaak van de massale sterfte van bijen. Als bekend is waardoor de voor de natuur zo belangrijke dieren doodgaan, is een oplossing van het probleem ook dichterbij.

Het aantal reacties is veel groter dan de organisatie in zo'n korte tijd had verwacht en het einde is nog niet in zicht, aldus de woordvoerder. "Het is geweldig om te zien hoeveel mensen enthousiast en betrokken zijn." Prinses Irene adopteerde als eerste een bijenvolk.

Mensen kunnen een zogeheten 3 raams, 7 raams of 10 raams bijenvolk adopteren. Daarbij krijgen ze potten honing cadeau. Ook kunnen ze gaan kijken bij 'hun' bijen. De stichting zoekt voor hen een imker in de buurt.

Bijen worden al enkele jaren getroffen door de 'verdwijnziekte'. Hele volken verdwijnen op mysterieuze wijze in de winter. Imkers treffen de bijenkasten in het voorjaar leeg aan. De oorzaak is nog steeds niet bekend.

De dieren zijn de belangrijkste bestuivers van gewassen en daarom onmisbaar. Bijen bestuiven ongeveer 80 procent van alle gewassen in Nederland. Albert Einstein zou hebben berekend dat de mensheid binnen vier jaar in grote problemen zou komen als er geen bijen meer zouden zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.