Home

Achtergrond

Akkoord over hervorming IMF

Ministers van Financiën van de G20-landen hebben een akkoord bereikt over hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Topman Dominique Strauss-Kahn van het IMF heeft dat zaterdag bekendgemaakt. Strauss-Kahn sprak over een "erg historische'' overeenkomst. Europa zal twee zetels opgeven in het bestuur van het IMF, dat in totaal 24 zetels telt. Daardoor ontstaat ruimte voor opkomende economieën, zoals Brazilië, Rusland en India.

Op basis van de nieuwe afspraken krijgt China ook meer macht binnen het IMF. Een jaar geleden was tijdens een G20-top al afgesproken dat de invloed van de opkomende economieën met 5 procent zou worden uitgebreid. De Verenigde Staten, het belangrijkste land binnen het IMF, had ingezet op nog meer zetelverlies voor Europa.

Ministers van Financiën van de G20-landen vergaderen sinds vrijdag in Zuid-Korea. Het is een opstapje voor overleg van regeringsleiders van deze landen in november in hetzelfde land.

Het akkoord dat zaterdag werd bereikt na langdurige onderhandelingen, bevat ook nieuwe afspraken over benoemingen voor belangrijke IMF-functies. Op dit moment bepalen de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, de vijf leden met de meeste macht binnen het IMF, zelf wie ze benoemen als uitvoerend directeuren. In de toekomst hebben deze benoemingen plaats via een stemming in het IMF-bestuur.

Het ministerie van Financiën weet nog niet wat de gevolgen precies zullen zijn voor Nederland. Een woordvoerster wees er zaterdag op dat de Europa twee jaar de tijd krijgt om invulling te geven aan de afgesproken hervorming. De inzet van Nederland is volgens haar om een sterke vertegenwoordiging te houden in het fonds. Nederland leidt nu een groep van twaalf landen binnen het fonds.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.