Home

Achtergrond 496 x bekeken 2 reacties

Afschaffing suikerbietenquota pakt desastreus uit voor sector

Afschaffing van de Europese suikerquota na 2014 pakt niet alleen voor de suikerbietentelers desastreus uit, zegt Klaas Hoekstra van de vakbond NAV. Ook de verwerkende industrie en in ontwikkelingslanden krijgen dan flinke klappen te verwerken.

Uitgelekte plannen van EU-commissaris Ciolios beweren dat de EU-commissie afschaffing van de Europese suikerquota na 2014 ernstig in overweging wil nemen.Afschaffing van de quota zal desastreus uitpakken voor de Europese suikersector. Deze afschaffing kan leiden tot twee varianten.

De eerste variant is afschaffing van suikerquota en het beschermde EU-suikerbeleid ten aanzien van de wereldmarkt door middel van het afbouwen van importheffingen. Deze variant kan uiteindelijk uitmonden in een forse inkrimping van het huidige suikerareaal. Landen met rietsuiker zoals Brazilië kunnen tegen lagere prijzen suiker produceren dan zelfs de beste Europese suikerproductiegebieden. Bij een dergelijk beleid zal Europa net als bij de eiwitproductie sterk importerend worden.

Dit is niet gewenst vanuit het oogpunt van voedselzekerheid, maar ook niet vanuit oogpunt van duurzaamheid. Brazilië mag een land zijn met geweldige groeipotentie van landbouwareaal, maar een dergelijke grote vraag vanuit de EU leidt alleen maar tot nog meer ontginning van nieuwe landbouwgrond. Wetenschappers weten dat ontginning van nieuwe landbouwgrond leidt tot nog meer CO2-uitstoot vanuit de bodem. Bovendien is de suikerbietenteelt door zijn efficiënte stikstofbenutting een vrij duurzame teelt als het gaat om de relatie landbouw en klimaat.

Het tweede scenario zou kunnen gaan om handhaving van het beschermde EU-suikerbeleid ten opzichte van de wereldmarkt als het gaat om de import van rietsuiker, maar intern wel de suikerquota afschaffen. Ook een dergelijke beweging zal leiden tot een vermindering van het rendement van de suikerbietenteelt. Door de afschaffing kunnen suikerfabrieken vrij contracten met telers afsluiten. Dergelijke contracten zullen al snel een afgeleide worden van de graanprijzen met alle gevolgen vandien. Er zal een verdere sanering van fabrieken plaatsvinden in de minder productieve gebieden. Fabrieken zullen proberen om zoveel mogelijk telers vlakbij de fabriek te zoeken, wat nu bij de teelt van suikerbieten voor de ethanolindustrie ook al een belangrijke rol speelt.

Nederland is wel een productief gebied, maar wel met een intensief hakvruchtbouwplan en suikerbietentelers met relatief grote afstanden naar de fabriek. Als het bietensaldo verder richting graansaldo zakt, zullen meer telers overwegen uit de suikerbietenteelt te stappen.
Het is maar afwachten of er bij dergelijke lage saldo’s dan nog voldoende animo zal bestaan om suikerbieten te telen. In sommige regio’s met veel graan, zoals Frankrijk en Duitsland wordt suikerbietenteelt ook wel eens gezien als een vruchtwisselinggewas. Dan wordt er minder naar het rendement gekeken dan wanneer het zoals in Nederland moet concurreren met andere kapitaalintensieve gewassen.

Tot slot zijn er niet alleen verliezers bij de Europese suikerbietentelers, maar ook bij de verwerkende industrie en bepaalde ontwikkelingslanden, die nu een voorkeursbehandeling genieten door middel van een importquota met een heffingsvrij tarief. Vooral de allerarmste landen (MOL-landen) hebben dan geen enkel voordeel meer van hun voorkeursrecht om heffingsvrij naar Europa te mogen exporteren.

Door de afschaffing zal de interne EU-suikerprijs sterker gaan fluctueren en daar zullen ook handel en consument meer nadeel dan voordeel van hebben. Verder morrelen aan het Europese suikersysteem biedt dan ook geen enkel voordeel.

Klaas Hoekstra is bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) met suiker in zijn portefeuille

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan Melkert

    Dat kan dan wel allemaal zo zijn maar wij willen en globale economie en dan hoort dit er ook bij.De tijd van twee walletjes eten zal voor bij zijn.

  • no-profile-image

    prof

    Je moet niet vergeten dat suiker gelijk is aan bio ethanol en olie wat nog altijd een waardevast product is. Echter het is niet slim om de quota zomaar af te schaffen. Dit is gelijk aan je loon halveren of zelfs een negatief loon.

Of registreer je om te kunnen reageren.