Home

Achtergrond 179 x bekeken

Actie CZ oogst storm van kritiek

CZ heeft vrijdag een storm van kritiek over zich heen gekregen, na het publiceren van de lijst met ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt.

Voordat de lijst officieel bekend werd, stonden er zes ziekenhuizen op en nu nog vier. Dat zijn het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Volgens de zorgverzekeraar leveren de vier geen onverantwoorde zorg, maar stelt hij hogere eisen dan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De verenigde Nederlandse oncologen vinden dat de lijst ziekenhuizen en artsen ten onrechte in een kwaad daglicht stelt. Zij wijzen het initiatief met klem af. CZ gaat zonder goede kennis van zaken op de stoel van de IGZ zitten, stelt de Stichting Oncologische Samenwerking Soncos, die alle oncologen en radiotherapeuten vertegenwoordigt.

De Orde van Medisch Specialisten vindt dat zorgverzekeraars voortaan niet meer zomaar met kwaliteitslijsten moeten komen. Het is goed als zij contracten afsluiten met ziekenhuizen die kunnen aantonen goede zorg te bieden. Maar dat moet op basis van deugdelijke criteria en de normen van CZ deugen niet, vindt de Orde. Zo vindt de zorgverzekeraar dat een ziekenhuis minstens 150 borstkankeroperaties per jaar moet uitvoeren om genoeg ervaring te hebben. De specialisten stellen dat een ondergrens van vijftig ook goed is.

Bethesda in Hoogeveen mag op de 'rode' lijst staan; het ziekenhuis heeft een roze lintje gekregen van de Borstkankervereniging Nederland (BVN). Daarmee geeft de vereniging aan dat de zorg bij Bethesda op orde is.

De raad van bestuur van de MCA Gemini Groep is verontwaardigd over het feit dat het Helderse ziekenhuis op de lijst staat. In de afgelopen twee weken heeft het Gemini Ziekenhuis gegevens aangeleverd waaruit blijkt dat de borstkankerzorg aan de CZ-criteria voldoet. Die zouden overigens "discutabel c.q. onjuist'' zijn.

Afvallers

CZ had eerder zes ziekenhuizen op de lijst staan. De zorgverzekeraar heeft het aantal uitgevoerde operaties op een andere manier berekend, waardoor twee ziekenhuizen afvielen. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is daar één van. Het ziekenhuis gaat echter alsnog via de rechter rectificatie eisen van de lijst. De directie van het ziekenhuis voelt zich nog steeds ,,zwaar gegriefd'' en acht de zorg in haar kliniek "van uitstekende kwaliteit''.

De zorgverzekeraar zegt de ranglijst te hebben gepubliceerd omdat artsen en ziekenhuizen er maar niet in slaagden zelf kwaliteitscriteria op te stellen voor goede borstkankerzorg. Donderdagavond presenteerden de chirurgen een overzicht met kwaliteitsnormen. CZ is blij met de normen en stelt vast "dat de stok achter de deur" heeft gewerkt.

De grote verliezers zijn de patiënten en hun naasten. De BVN raadt hun aan de monitor borstkankerzorg te raadplegen en geen overhaaste beslissingen te nemen. Volgens de BVN geeft de monitor een completer beeld van de verschillen in borstkankerzorg tussen ziekenhuizen dan de lijst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.