Home

Achtergrond 209 x bekeken

Aardbeienexport Verenigd Koninkrijk halveert

Nederlandse partijen exporteerden dit jaar (tot september) maar de helft van het volume aardbeien naar Engeland van vorig jaar.

Dat blijkt uit het marktbeeld aardbeien van het Productschap Tuinbouw. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee in belang gezakt van de tweede naar de derde afzetmarkt voor Nederlandse aardbeien. Duitsland is door een groei in de afzet nu de één na belangrijkste afzetmarkt voor aardbeien uit Nederland. België is met 5,7 miljoen kilo de grootste afzetmarkt, maar laat ook een daling zien van 16 procent.

De afzetorganisatie kent meerdere oorzaken van de scherpe daling van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. De oogst uit Nederland was later en Spaanse aardbeien hadden de overhand. Ook hebben de Britten meer eigen productie. "Het Verenigd Koninkrijk was in het voor- en naseizoen een belangrijke markt, maar ze hebben toch meer eigen productie."

Of registreer je om te kunnen reageren.