Home

Achtergrond 684 x bekeken 4 reacties

'Aardappelprijs stijgt nog flink'

De aardappelnotering van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) begint goed en het prijsniveau kan dit seizoen nog flink stijgen.

Volgens Edwin Burgers, directeur van DCA-Markt, komt de markt in het voorjaar boven de 20 euro uit. "En dan nog eerder naar de 25 dan naar de 20 euro per 100 kilo."

Dit is echter geen garantie voor afzet. In het verleden bleken verwerkers bij zo’n hoog prijsniveau over de grens te gaan inkopen. Er is dus een plafond in de aardappelprijs. Dit vertelde Burgers gisteren, nadat de eerste aardappelnotering van LNCN was bekend gemaakt.

De stemming in de aardappelhandel is goed. Export is belangrijk voor het prijsniveau. Rusland schijnt door slechte oogsten goed in te kopen. Ook in Nederland zitten nog aardappelen in de grond. "Vooral in het Zuidwesten. Worden die allemaal nog wel gerooid?" Die onzekerheid is terug te vinden op de termijnmarkt, zegt Burgers. "Die weerseffecten zie je meteen. Technisch gezien gedraagt de markt zich heel netjes, kijk maar naar de w’s in de lijn van de grafiek."

De kaarten liggen goed. De behoefte aan aardappelen is groot en het volume is dit jaar kleiner, concludeert Burgers. "De markt geeft hier de komende maanden antwoord op."

Hij neemt waar dat langzaamaan steeds meer telers via de termijnmarkt aardappelen verkopen. Die tendens moedigt hij aan. "Als ik teler was zou ik me op m’n hoofd krabben over de contractteelt. Je moet niet aan het begin van het seizoen veel aardappelen meegeven."

Burgers benadrukt het belang van een balans tussen contractteelt, afzet via de termijnmarkt en vrije handel. Hij zou graag zien dat telers zich meer op de termijnmarkt gaan begeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Hoezo 25,- € het plafond? Waar gaan de verwerkers die aardappelen dan vandaan halen dit jaar, meneer Burgers?!

 • no-profile-image

  Boerekeesje

  Nogal logisch dat hij dat zegt , hij is makelaar op de TM.
  In juni en juli hebben er veel boeren voor ca. 18 euro op de TM verkocht , linke soep dus , bijdokken !!!

 • no-profile-image

  termijnmarktgebruiker

  Boerekeesje, begrijpt het niet helemaal, de boeren die voor 18 euro hebben verkocht op de termijnmarkt doen het nog altijd beduidend beter dan de collega's die een contract tekenen bij de fritesfabriek.

 • no-profile-image

  Boerekeesje

  U hebt voor 100 % gelijk ,er wordt al jaren gewaarschuwd tegen contractteelt.
  Op de TM kunt U flink de broek scheuren , contractteelt is gegarandeerd armoede , het is maar waar U voor kiest ik hoop voor U dat U een flinke pluk voor 26 euro hebt verkocht !!!
  En Burgers in welk buitenland denkt U nog aardappelen te kopen ? Haîti , Mali of Bangla Desh ??
  Hahaha

Of registreer je om te kunnen reageren.