Home

Achtergrond 442 x bekeken 5 reacties

Aardappelen van lichte grond rotten in opslag

Aardappelen van lichte percelen die onder natte omstandigheden zijn gerooid, worden probleempartijen.

Dit neemt DLV Plant waar in Flevoland. "Steeds meer partijen worden weer naar buiten gereden."

Rottende partijen aardappelen komen sinds vorige week steeds meer voor. Het gaat volgens DLV Plant-medewerker Paul Hooijman om aardappelen die ongeveer een maand geleden zijn gerooid en in bewaring zijn gegaan. "Die aardappelen zijn zo aan het rotten, dat ze weer uit de schuur worden gereden, zowel poot- als consumptieaardappelen."

Deze aardappelen komen vooral van lichtere gronden en zijn gerooid onder natte omstandigheden. "Wij denken dat het te maken heeft met het dichtsmeren van de lenti-cellen. De aardappel stikt door zuurstofgebrek. Er zijn boxen bij waar we niet overheen durven lopen, uit angst er doorheen te zakken. Vandaag kwam ik drie van zulke partijen tegen. Het wordt steeds erger, ik ben bang dat het hier niet bij blijft. Het baart ons veel zorgen."

De landelijke pootgoedoogst is nu voor 95 procent afgerond, blijkt uit gegevens van de keuringsdienst NAK. Hooijman beaamt dit. Van de consumptieaardappelen zit in Flevoland nog zo’n 10 procent in de grond. ”Ik begrijp dat er in het Zuidwesten nog een kwart moet worden gerooid”, zegt Hooijman. ”Het gaat gewoon vreselijk moeizaam. Dat geldt ook voor de uien.” In de afgelopen week is in deze gewassen volgens de teeltbegeleider niet veel gebeurd op het land. "Het is te nat. Als er wat gebeurt, is het meteen knoeiwerk. De grond koekt aan, machines lopen vol. Dat gaat niet goed."

De worteloogst gaat met horten en stoten door. Hooijman: "De peenoogst loopt iets achter ten opzichte van het normale, maar kan nog steeds doorgaan. De sector maakt zich wel wat zorgen. De oogst moet doorgaan om de vorst voor te zijn. Intussen zijn er problemen met het vinden van koelruimte en nieuwe kisten. Dit komt doordat veel grond wordt meegerooid. Dat neemt veel ruimte in beslag. Het is heel bijzonder dat de kisten nu al uitverkocht zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  merijntje

  zie ook bij you tube het volgende verhaal:

  http://www.youtube.com/watch?v=guAAporFc0g

 • no-profile-image

  petatje

  Die man heeft talent,maar mits wat voorbereiding kan hij het kernachtiger brengen.Heel wat filosofische waarheden en beschouwingen

 • no-profile-image

  AGRIA BOER

  in een jaar als dit wil de industrie zelfs zetmeelaardappelen verwerken,bij genoeg aanbod kan er niets,en dit jaar kan alles

 • no-profile-image

  Zeeuw

  Worden deze aardappelen nog in de friet verwerkt ??
  Buitenland wil alleen kleiaardappels.
  De prijs blijft nog stabiel , gaan ze misschien nog een keer omhoog ?
  Wie het weet mag het zeggen !!

 • no-profile-image

  c

  de situatie in vlaanderen is niet anders.
  hier 25 km vandaan is een grote fabrikant( clarebout) zijn hele oogst aan het wassen en verwerken, en nog durven die gasten de boer opgaan en vertellen dat ze( de piepers) nooit duur worden...Ook zij begonnen 3 weken terug al met de boeren bang te maken voor slechte partijen!leve de vrije markt en hoed u voor de geheime code van de fabrikanten, nl " de 4 P's ": proberen, plagen,paaien, pesten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.