Home

Achtergrond 208 x bekeken

Aanvaring Wilders en Cohen over inburgering

PvdA-leider Job Cohen en PVV-leider Geert Wilders kwamen dinsdag in het debat over de regeringsverklaring in botsing over de inburgering.

Wilders verweet Cohen dat de PvdA niks doet tegen mensen die ,,met de pet gooien’’ naar hun inburgeringscursus. Cohen zei dat er geen reden is om mensen het land uit te zetten zolang het bestaande middel van boetes niet langer is uitgeprobeerd.

"Als je niet wilt inburgeren, ga dan naar Job Cohen. Die zegt: een kleine boete, maar voor de rest niks. De PVV en het kabinet willen een ultieme sanctie die niet meer dan redelijk is. Als je in bed blijft liggen in plaats van in te burgeren, dan moet je niet alleen je bed, maar ook het land uit", aldus Wilders.

Cohen verweet Wilders dat hij niet wil dat immigranten integreren. Wilders vroeg om bewijzen voor die stelling. Cohen antwoordde daarop door te verwijzen naar uitlatingen van Wilders voor de Deense televisie, waar hij pleitte voor het uitzetten uit Europa van miljoenen moslims die zich schuldig hebben gemaakt aan criminaliteit.

Volgens Cohen is het stoppen van investeringen in inburgering een "historische vergissing''. Hij wil de inburgering op een nieuwe leest schoeien. "Daarom stellen wij een leeftijdsonafhankelijke leerplicht voor. Iedereen die langere tijd in Nederland woont en nog geen Nederlands spreekt, moet daaronder vallen.''

Cohen wil ook de eisen aanscherpen voor inburgeringscursussen die mensen in het buitenland volgen om in ons land te worden toegelaten. VVD-leider Stef Blok vroeg Cohen of hij bereid zou zijn om het kabinet te steunen als het nodig zou zijn dat daarvoor EU-richtlijnen worden gewijzigd. "Dat zou kunnen, als de inburgering van mensen in Nederland daardoor beter verloopt'', zei Cohen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.