Home

Achtergrond 178 x bekeken

Aantal leerlingen daalt komende jaren

Het aantal basisschoolleerlingen in Nederland daalt de komende vijf jaar gemiddeld met 7 procent.

In de drie noordelijke provincie en Gelderland en Limburg bedraagt de daling zelfs 12 procent. Dat blijkt uit prognoses die vakorganisatie SBO maandag bekendmaakte. Op dit moment telt het Nederlandse basisonderwijs 1,55 miljoen leerlingen. De terugloop van het aantal leerlingen komt vooral door de vergrijzing van Nederland. Verscheidene provincies hebben bovendien last van leegloop, doordat veel jonge gezinnen naar de Randstad trekken omdat daar meer werkgelegenheid is.

De voorspelling van het SBO is dat het middelbaar onderwijs vanaf 2015 ook flink last gaat krijgen van de terugloop van het aantal leerlingen. Minder leerlingen betekent ook minder rijksbijdrage, wat scholen gaat dwingen tot ingrepen die ten koste gaan van de kwaliteit van het lesgeven.

"Samen met alle lopende en komende bezuinigingen op onderwijs, wordt dat een hard gelag voor scholen", stelt SBO-directeur Freddy Weima. "Dit gaat de kwaliteit en de omvang van het onderwijsaanbod aan alle kanten negatief beïnvloeden."

De vakorganisatie raadt scholen met klem aan nu al op de naderende trend in te spelen. Dat kan door te fuseren, door leslokalen te gaan verhuren of door een deel van het vakkenaanbod te laten vervallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.